Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Utenrikspolitisk Institutt - les mer.

Xi og Putin skåler
Kinas president Xi Jinping skåler med Russland president Vladimir Putin. De er enige om at de står bak omveltninger av en type verden ikke har sett på 100 år.

Går verden slik vi kjenner den, i oppløsning?

Vi lever i en turbulent, uforutsigbar og farlig tid. Hva er dette nye, ukjente som står på dørterskelen?

I mars 2023 var Kinas president Xi Jinping på besøk i Moskva i tre dager. På et viralt videoklipp på X ser vi Xi og Putin som står i døra på restauranten der de har spist den siste middagen. 

Xi skal inn i en bil som venter ute i gata, og tolken hans sier til Putin på russisk: 

«Akkurat nå er det omveltninger av en type vi ikke har sett på 100 år. Og det er vi som driver disse endringene sammen.» 

«Jeg er enig», svarer Putin mens han tar Xi i hånden.

Kina og Russland er en av de største kritikerne av den liberale verdensordenen. Denne er nå under press, særlig fra kinesisk og russisk hold – men også innenifra.

De fleste av oss har vokst opp med tanken om at verden blir bedre og bedre. Det blir mindre fattigdom og krig og demokratiet sprer seg. 

Podcast: Går verden slik vi kjenner den, i oppløsning?

I denne episoden av podcasten Utenrikshospitalet kan du høre Alexander Cooley, professor ved Barnard College, Columbia University, Anni Roth Hjermann, doktorgradsstipendiat ved University of Cambridge, Dani Salomon, doktorgradsstipendiat ved University of London og Morten Skumsrud Andersen, seniorforsker ved NUPI. Programleder er Therese Leine, senior kommunikasjonsrådgiver ved NUPI.

Hør hele episoden her.

Hør episoden på Apple, Spotify eller Acast.

Ting er i endring

Men nå er alt som er kjent for oss, i ferd med å forandre seg. Maktbalansen endrer seg, den åpne økonomien er truet, og autokrati er tilbake på moten. Autokrati er ifølge Store norske leksikon styreformer der mesteparten av den politiske makten er samlet i hendene på en enkeltperson eller en forholdsvis liten gruppe.

Er verden slik vi har kjent den i ferd med å gå i oppløsning? Og hva er dette nye, ukjente som står på dørterskelen?

I siste episode av NUPIs podkastserie Utenrikshospitalet får du høre om den demokratiske tilbakegangen i verden. Blant annet er EU-medlemmet Ungarn ikke lenger å regne som demokrati, og USA er i ferd med å utvikle autoritære tendenser. 

Du får også høre om hva slags verdensorden Kina og Russland ønsker seg. Begge stormaktene mener Vesten er dobbeltmoralske, og de ønsker å få gjennom sin alternative modell for hvordan verden bør styres. 

Til slutt får du høre hvordan Vesten selv undergraver den liberale, åpne økonomien ved å innføre kontroll av utenlandske investeringer.

Hør hele episoden her:

Powered by Labrador CMS