Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Digitaliseringen gjør oss sårbare for dataangrep fra fiendtlige stater og kriminelle. Stortingsrepresentanter har opplevde flere dataangrep.
Digitaliseringen gjør oss sårbare for dataangrep fra fiendtlige stater og kriminelle. Stortingsrepresentanter har opplevde flere dataangrep.

Hvor stor er trusselen fra cyperangrep?

PODCAST: Forskere diskuterer hva som skal til for å stå imot.

Vårt gjennomdigitaliserte samfunn gjør livet praktisk og behagelig, men det gjør oss også sårbare for ulike typer cyberangrep.

– Det ene er helt vanlige kriminelle som prøver å stjele pengene våre eller kreve løsepenger eller noe sånt, sier professor Kristian Gjøsteen ved Institutt for matematiske fag på NTNU.

– Så har du de som forsøker å stjele bedriftshemmeligheter. Det kan være kriminelle eller fiendtlige land som vil forsøke å stjele bedriftshemmeligheter for å utnytte Norge økonomisk, sier Gjøsteen.

En tredje gruppe er fiendtlige land som vil utføre angrep mot Norge.

– Da må man skille mellom de som kan kategoriseres som en krigserklæring, som å skru av strømmen i Norge. Så er det de som prøver å bryte seg inn for å stjele hemmeligheter på Stortinget. Det er en normal oppførsel mellom land. Det kan vi ikke bli sure for, men vi må beskytte oss bedre, sier Gjøsteen.

Dataangrep i Norge

Cyberangrep, som også blir kalt dataangrep og hacking, har til hensikt å skade, forstyrre eller overbelaste et datasystem. Et angrep kan føre til at følsom informasjon fra privatpersoner, offentlige og private virksomheter blir spredd eller misbrukt av kriminelle. I Norge har myndighetene en Nasjonal strategi for digital sikkerhet.

Kilder: regjeringen.no og nrk.no

Kan ikke være paranoide hele tida

I august 2020 brøt noen seg inn i e-postkontoene til flere stortingsrepresentanter. PST slo fast at det var den russiske hackergruppa Fancy Bear som stod bak. Bare få måneder seinere, i mars 2021, skjedde det igjen.

Denne gangen kom angrepet fra Kina, mente myndighetene.

– Men det går ikke an å gå rundt å være fullstendig paranoid hele tida, sier forsker Grethe Østby ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi på NTNU Gjøvik.

Hvor stor trusselen er fra kriminelle og fiendtlige stater i cyberspace? Greier vi å stå imot? Hør episoden her:

Om NTNUs podkastserie

NTNUs podkastserie «De store spørsmålene» vil i år handle om cybercrime, antibiotikaresistens, sirkulær økonomi, hjerneforskning, klima, kunstig intelligens og fremtidens matfat. Serien er å finne der du lytter til podkaster.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Powered by Labrador CMS