Facebook avslører ditt sanne jeg

Folk lyver seg ikke bedre på Facebook, viser amerikansk studie. Faktisk forteller profilen svært nøyaktig om personligheten bak.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan være fristende å pynte litt på opplysningene om seg selv på Facebook, og kanskje tror du at andre fyller profilen med små, positive løgner her og der.

Men ny amerikansk forskning viser at profiler på sosiale nettverkssider faktisk forteller ganske ærlig om personligheten din.

– Jeg var overrasket over oppdagelsen, fordi det er en utbredt antakelse at folk bruker profilene sine til å skape en forbedret oppfatning av dem selv, sier psykologen Sam Gosling i en pressemelding.

Handler ikke om å skape positivt spin

Gosling er lektor ved University of Texas i USA, og har ledet en undersøkelse av personligheter på de populære sosiale hjemmesidene. Undersøkelsen er presentert i tidsskriftet Psychological Science.

– Faktisk peker våre funn på at onlineprofiler på sosiale nettverk formidler nokså presise bilder av profileierne, enten fordi folk ikke forsøker å framstå bedre, eller fordi det mislykkes, forteller Gosling.

– Det tyder på at sosiale nettverk ikke handler om å skape positivt spin for folkene bak profilene. Det er snarere enda et medium til å engasjere seg i ekte sosiale interaksjoner – omtrent som telefonen, forklarer psykologen.

Vanskelig å se om du er nevrotisk

Gosling og hans forskergruppe samlet 236 profiler av unge mennesker på Facebook og de tilsvarende tyske nettstedene StudiVZ og SchülerVZ. Forskerne brukte spørreskjemaer til å undersøke profileiernes personlige kjennetegn, samt hvordan de helst ønsket å være.

Deretter ble profilene vurdert av observatører som ikke kjente personene bak. Det viste seg at de inntrykkene observatørene fikk av personlighetene bak profilene, var sannferdige og ikke påvirket av personenes idealer.

Det var lettest å bedømme hvor utadvendt en person var, mens presisjonen var lavest når observatørene skulle gjette hvor nevrotiske folk var ut fra profilene.

Presisjon gjør Facebook populært

Muligheten for å gi presist uttrykk for ens personlighet er med på å gjøre de sosiale nettverkene populære, mener Gosling.

– For det første gir det profileierne anledning til å fortelle andre hvem de er, og ved å gjøre det oppfyller de et grunnleggende behov for å være kjent av andre. For det andre betyr det at brukerne føler at de kan stole på de opplysningene som de finner på sosiale nettverksprofiler, noe som bygger opp troverdigheten omkring hele systemet, sier han.

På verdensplan har mer enn 700 millioner mennesker opprettet en profil på et sosialt nettverksmedium som Facebook.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Lenker

Psychological Science 

Powered by Labrador CMS