Det er lett å sette pris på knitringen og strålevarmen fra en åpen peis.

Det er koselig med åpen peis, men ikke særlig nyttig

Den åpne peisen egner seg trolig bedre til grilling av marshmallows enn til å varme opp huset. 

Kulda finner tusen ulike veier inn i hjemmet, og strømmen er dyr. Mange har hatt glede av vedfyring denne vinteren. 

Kanskje har det gamle ildstedet i huset ditt vært i fyr og flamme for første gang på en stund.

Har du en åpen peis som du liker å fyre i? Du bør nok ikke tro at du sparer noe særlig strøm på det. Men det finnes råd. 

– Typisk for åpne peiser er at altfor mye luft dras gjennom, sier forsker Øyvind Skreiberg på SINTEF.

Koselig med peis, men ikke til særlig nytte

– Åpen peis er bare for kos og spesielle anledninger, sier sjefforsker Øyvind Skreiberg på Sintef.

15. januar 2024 publiserte forskning.no en annen artikkel med noen av fyringstipsene hans

Grunnen til det er et stort varmetap. Du kjenner litt strålevarme om du sitter eller står foran, men peisen varmer rommet forsvinnende lite, sier forskeren.

Så dårlig kan peisen være at effekten blir negativ, ifølge Skreiberg. Problemet oppstår i det mye varme forsvinner rett ut pipa.

Mer kald luft enn varme

– Typisk for åpne peiser er at altfor mye luft dras gjennom. De har ingen reell reguleringsmulighet. Det gir høyt luftoverskudd, dårlig forbrenning og stort varmetap.

Samtidig erstattes den varme romlufta med kald luft utenfra, og spjeldet må stå åpent lenge etter at peiskosen er over, for å hindre uforbrente gasser å komme inn i rommet.

Peisen klarer med sin lave effekt ikke å kompensere for det. Dermed blir totalregnskapet dårlig, i verste fall negativt. Det betyr at mer varme forsvinner ut gjennom pipa enn det peisen klarer å gi. 

Varme fra peisen uten å ofre peiskosen

Skreiberg peker på statistikk fra SSB som viser at peis har svært lav energiutnyttelse i forhold til frittstående ovn. 

I en artikkel fra 2012 skriver forskeren Hank Stelzer fra University of Missouri i USA at tradisjonelle, åpne peiser ikke bør anses som varmekilder overhodet

– De har en effektivitet på 10 prosent, og noen ganger kan de til og med ha en negativ effekt, skriver han. 

Løsningen? En innsats, eller en slags ovn som blir montert i peisen.

– Den fungerer etter samme prinsipp som den frittstående ovnen, sier Skreiberg. Med andre ord gir den god varme. Og med en pen innsats med glassdører trenger du ikke å ofre peis-følelsen.

Knitrende kos med en ulempe

– Vi har vel alle sittet foran et bål og kjent den gode strålevarmen som bålet gir både utendørs og inne i en gruepeis.

Det sier Brede Børud i en e-post til forskning.no. Han er styreleder for bransjeorganisasjonen Norsk Varme. Han er helt enig i at den gode strålevarmen ikke er hele historien. 

– Ulempen er mindre virkningsgrad, og lite varme etter at bålet har brent ut.

Han tror de fleste er klar over at en åpen peis fungerer dårlig til oppvarming. 

Men hvordan i huleste fant folk i kalde Norge på å bygge så mange åpne peiser? 

– Grunnen til at det er bygget så mange åpne peiser, er vel selve bålet og peiskosen, samt tradisjonen med den åpne grua og peisen som en del av interiøret, mener Børud. 

Inn med innsats

Øyvind Skreiberg foreslår å sette inn en innsats for å gjøre peisen mer effektiv.

Kan man sette innsats i alle peiser? Og hva skal du tenke på når du velger en innsats?

– Først av alt, sørg for at det er en rentbrennende innsats, sier Børud.

For å sette inn innsats, må det være nok plass til den innsatsen du går for. 

Han tipser om produsentens monteringsanvisning, som du finner på nett. Der finner du innbyggingsmål, avstandskrav og beskrivelse av lufteventiler. 

– Du finner også beskrivelse om hvordan du kan koble seg til skorsteinen, sier Børud. 

Og så anbefaler han å ta kontakt med en forhandler av peis og ovn. Da kan du stille spørsmål og få kyndig hjelp på veien. 

———

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS