Kan utelukke hjerteinfarkt raskere

Svenske forskere har kommet frem til en raskere metode for å finne ut om pasienter med brystsmerter har hjerteinfarkt. Etter bare to timer kan infarktet være avkreftet og pasienten dra trygt hjem fra legevakten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye studien viser at man kan redusere andelen av hjertepasienter som trenger å bli satt under observasjon med mellom ti og 20 prosent.

Den nye fremgangsmåten reduserer også risikoen for pasienter.

Dina Melki, hjertespesialist ved Karolinska Institutet i Stockholm, opplyser at metoden også vil spare sykehus for unødvendige utgifter på grunn av innleggelser med godartet årsak.

Hun har nylig beskrevet den nye metoden i sin doktorgradsavhandling.

Før og under et hjerteinfarkt skiller hjertet ut proteinene troponin I, C og T.

Ved å måle nivået av troponin T i blodet og vurdere dette opp mot EKG og pasientens medisinske historie, eller risikoscore, kan man hurtigere finne ut om pasienten har hjerteinfarkt eller hjertekrampe.

- Dermed kan vi utelukke at pasienten har et hjerteinfarkt i løpet av de aller første timene etter innleggelse, sier Melki.

Troponin – et hjerteprotein

Det var først på 2000-tallet man startet å konstatere hjerteinfarkt ved å måle troponin-nivået i blodet, og de senere årene har forskere og leger fått øynene opp for høysensitive målinger av troponin-nivået i blodbanen.

Hvorvidt man skal bruke høysensitive målinger er omstridt, fordi en frisk person i utgangspunktet kan ha bitte små mengder troponin i blodet uten at det er noen fare.

Det er også individuelt hvor mye troponin en person kan ha i blodomløpet uten at det er noen fare.

Melki har derfor også brukt en risikoscore – eller risikostratifisering – av pasienten under vurderingen, slik at det skal være mulig å fastslå hvor stor betydning de ørsmå differensene i troponinmengden har å si for pasienten.

(Foto: Colourbox.com)

Om man måler troponin I, C eller T avhenger ganske enkelt av hvilken utstyrsleverandør man benytter seg av. Det er kun én produsent av utstyr, Roche, som måler troponin T. Det er denne utstyrsleverandøren som er benyttet i studien.

Omfattende studier

Doktorgradsavhandlingen bygger på fire omfattende studier der informasjon om hele nesten 50 000 pasienter med symptomer på akutt koronarsykdom – eller hjertesykdom med ustabile brystsmerter – er hentet inn.

233 pasienter var med på den første studien, der mengden troponin i blodet er testet med tradisjonelle analyser for påvirkning av tidlig hjerteinfarkt – og deretter sammenlignet med nivåene fra høysensitive troponin T-analyser.

Her kom det frem at analysene kunne utelukke hjerteinfarkt alt to timer etter at prøvetakningen startet.

Siden det var nødvendig med en risikoscore for å tilstrekkelig underbygge og utfylle funnene fra troponin-målingene, ble pasientene fra den første studien fulgt opp med en blodprøve. Da fikk forskerne en mer helhetlig oversikt over pasientens potensielle hjerteproblemer.

- Vi fant at høysensitive troponin T-analyser var bedre enn tradisjonelle troponinanalyser også i risikovurderingen. I tillegg kan vi dele våre pasienter i grupper med lave, høye og middels risiko ved å kombinere høysensitive undersøkelsene, sier Melki.

En rekke sykehus i Stockholm og Uppsala kommer til å bruke metoden i en stor multisenterstudie i vinter.

Referanse:

Dina Melki, Assessment of patients with symptoms suggestive of acute coronary syndrome: the use of high sensitive cardiac troponin T and a risk score, institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska Institutet, november 2013

Powered by Labrador CMS