
Forskere ser sammenheng mellom nær døden-opplevelser og REM-søvn
Nær døden-opplevelser som å «sveve ut av kroppen» kan skyldes de samme mekanismene som gjør at vi drømmer.
Nær døden-opplevelser, der folk har åndelige og fysiske opplevelser som å forlate kroppen, se lyset, eller se og høre hallusinasjoner, har vist seg hos 10 prosent av befolkningen.
Det viser en ny studie der forskere har analysert folk fra 35 land. Studien ble nylig presentert på the 5th Congress of the European Academy of Neurology i Oslo.
Knyttes til søvn
Selv om årsaken til disse opplevelsene er et mysterium, mener forskerne bak studien at fenomenet kan være knyttet til søvn-fasen REM. Det er en fase i sovesyklusen der vi drømmer mer levende, og noen opplever også søvnparalyse.
- Du kan lese mer om dette her: Så vanlig er søvnparalyse

Forskerne fant ut at nær døden-opplevelser var mer sannsynlige hos mennesker som også rapporterte om symptomer på denne typen søvn, eller hallusinasjoner, like før de sovnet.
– Å identifisere de fysiologiske mekanismene bak REM-innsovning ved våkenhet, kan hjelpe på forståelsen vår av nær døden-opplevelser, sier nevrolog og forsker bak studien, Daniel Kondziella ved Københavns Universitet, i en pressemelding.
Mystiske erfaringer
I den nye studien analyserte forskerne tilbakemeldinger fra 1034 personer fra 35 land.
Deltakerne ble spurt om de noen gang hadde hatt en nær døden-opplevelse, og de som svarte «ja» ble gitt en undersøkelse med 16 spørsmål.
Spørreskjemaet er basert på det som kalles Greyson-skalaen, som er utarbeidet for å karakterisere og identifisere nær døden-opplevelser.
289 personer rapporterte om en nær døden-opplevelse, og av disse ble 106 ansett som å ha en «sann» nær døden-opplevelse. De hadde fått en score over 7.
Deltakerne i undersøkelsen rapporterte hyppigst om unormal tidsoppfatning (87 prosent), eksepsjonelt rask tankegang (65 prosent), eksepsjonelt levende sanseinntrykk (63 prosent) og en følelse av å være skilt fra/ha forlatt kroppen (53 prosent).
Omtrent halvparten av de som rapporterte om en «sann» nær døden-opplevelse, sa at det skjedde under en livstruende situasjon, som under en bilulykke eller da de holdt på å drukne. Den andre halvparten sa at erfaringene skjedde under en ikke-livstruende situasjon, som for eksempel ved en fødsel eller opplevelser av intens sorg eller angst.
En vitenskapelig forklaring?
I tillegg rapporterte 47 prosent av de som hadde hatt nær døden-opplevelser også om symptomer på REM-søvn med lamming eller hallusinasjoner, sammenlignet med bare 14 hos de uten nær døden-opplevelser.
Forskerne sier at den antatte sammenhengen mellom nær døden-opplevelser og REM-søvn, kan tyde på et plutselig utbrudd av REM-søvnfunksjoner i hjernen.
Enkelte kan falle utenfor
Øystein Buer er sykehusprest ved Rikshospitalet i Oslo. Han var med på å oversette Greyson-skalaen til norsk i 2016. Det kan du lese mer om i artikkelen Kartlegging av nær-døden opplevelser, publisert i Tidsskriftet den Norske Legeforening.
Han viser til resultatet der 10 prosent hadde hatt nær døden-opplevelser.
– Andre studier viser at omkring 10 prosent av hjertestanspasienter antas å ha nær døden-opplevelser. I studien her er det en sammensatt gruppe, og det er interessant at denne studien viser samme forekomst av nær døden-opplevelser, forteller han.
For at pasienten skal slå ut på Greyson-skalaen må han eller hun ha syv kjennetegn der de scorer lavt, eller minst tre kjennetegn der de skårer på høyt samt ett kjennetegn der de skårer lavt.
– Våre studier viser at pasienter kan ha ett kjennetegn de fester seg ved, som de opplever som en nær døden-opplevelse.
Han sier at ekspertene risikerer å utelate opplevelsene til de pasientene som bare har ett eller to kjennetegn, dersom de holder seg strikt til skjemaet.
– I klinikkene skal man høre på alle fortellinger som pasienter måtte ha om opplevelser knyttet til livstruende situasjoner. For forskningsprosjekter som tar sikte på å undersøke hvordan pasienter opplever det å være nær døden og hvordan de tolker sine opplevelser, kan vi miste verdifull informasjon ved å kun velge ut de pasientene som skårer innenfor cut-off.
Han mener det vil være uheldig å utelate informanter som selv mener de har hatt dype opplevelser. Disse pasientene har gjerne behov for samtaler når de våkner, uavhengig av Greyson-skalaens resultater.
– Pasientenes opplevelser og måten de forteller dette på må veies opp mot den vitenskapelige metoden man bruker, sier han.
Bør snakkes om
– I en studie gjort ved Rikshospitalet fant vi at pasienter kan ha nær døden-opplevelser i våken tilstand, i bevisstløs tilstand, i oppvåkningsfasen, etter oppvåkning og i drømme som beskrevet i artikkelen. Nær døden-opplevelser forekommer dermed i ulike tilstander, forklarer Buer.
Samtidig sier han at vi bør skille drømmer fra nær døden-opplevelser, og at det gjenstår mer forskning.
– Det bør være opplevelser som kommer i tilknytning til en risiko for død, eller stor frykt for at det kan skje. Hvis ikke kan det være andre typer opplevelser, sier han.
Buer forteller at han møter på pasienter med både positive og besværlige erfaringer.
– Noen forteller om et merkverdig lys, som de føler seg tiltrukket av. Det kan gi sterke inntrykk. De undrer deg. Hva er dette og hvordan skal det forstås? Er det noe guddommelig, eller er det andre forklaringer?
Buer mener at nær døden-opplevelser bør snakkes om, uavhengig av om de dekkes av Greyson-skalaen eller ei.
– Det ser ut til at nær døden-opplevelser er hendelser vi ikke glemmer. Bærer den med seg dyp mening, så har den et potensiale som vi kan nyttiggjøre oss, sier han.
– Voksende interesse
Greyson-skalaen blir foreløpig lite brukt i Norge, men Buer forteller at det er en voksende interesse for nær døden-opplevelser i klinisk sammenheng.
– Spørsmålet er i hvilken grad forskningen på nær døden-opplevelser er viktig nok i konkurranse om forskningsmidler som fordeles, sier han.
Han mener at det er et viktig felt.
– Både med tanke på forebygging, og hvordan en skal forholde seg til slike opplevelser når de inntreffer, avslutter han.
Referanse:
Daniel Kondziella, Markus Harboe Olsen. Publisert 28. januar 2019. Prevalence of near-death experiences and REM sleep intrusion in 1034 adults from 35 countries, BioRxiv: Doi: https://doi.org/10.1101/532341