Karbondatering bekrefter at det greske handelsfartøyet er det eldste kjente intakte skipsvraket som er funnet, opplyser teamleder John Adams fra University of Southampton. (Foto: Ho, Afp, NTB scanpix)

Forskere fant 2400 år gammelt skipsvrak godt bevart

Marinarkeologer har funnet et 2400 år gammelt gresk skipsvrak så godt som intakt i Svartehavet.

Vraket, som stammer fra år 400 før Kristus, er godt bevart fordi det har ligget på rundt 2 kilometers havdyp. På så stort dyp er vannet nesten helt fritt for oksygen, noe som gjør at organisk materiale kan bevares i tusenvis av år.

Det britisk-bulgarske Black Sea Maritime Archaeology Project har funnet mer enn 60 skipsvrak etter å ha gransket 2000 kvadratkilometer havbunn. De har tatt i bruk fjernstyrte kamerasystemer som er utviklet i forbindelse med olje- og gassvirksomhet offshore.

Karbondatering bekrefter at det greske handelsfartøyet er det eldste kjente intakte skipsvraket som er funnet, opplyser teamleder John Adams fra University of Southampton.

– Et skip, som har overlevd intakt fra den klassiske verden, på 2 kilometers dyp, er noe jeg ikke ville trodd var mulig, sier Adams.

– Dette vil endre vår forståelse av skipsbygging og sjøfart i gammel tid, sier han.

Skipet har en design som tidligere bare er sett på dekorasjoner på eldgammel gresk keramikk. Det ligger på siden, med mast og ror på plass.

Powered by Labrador CMS