Donbass regionen blir på denne gamle propagandaplakaten fra Sovjet fremstilt som det bankende hjertet i Sovjetunionen, med årer som strekker seg til Kiev, Riga, Moskva og andre storbyer i Unionen.

Slik brukes gammel Sovjet-propaganda i Ukraina-krigen

Russland fører ikke krig bare med bomber og granater.

– Russisk propaganda har omtalt Donbass som «hjertet av Russland» helt siden 1918. Det finnes en propagandaplakat fra 1921 hvor Donbass regionen er formet som et hjerte, og det går årer fra dette hjertet ut i hele Sovjetunionen.

– Den samme propagandaen dukket plutselig opp i 2014, forteller Yngvild Sørbye, sovjet-historiker og fagbokforfatter.

Hun holdt nylig et foredrag sammen med Kenneth Andresen og Jana Sverdljuk ved fra Universitetet i Agder under Arendalsuka.

Det var på forsiden av ukebladet «Ekspert» at russiske lesere kunne se det samme slagordet gjengitt nesten 100 år etter originalen. Sjefredaktøren i dette bladet er tett knyttet til Putin, ifølge the Atlantic Council.

I gatene i Donetsk kunne beboerne også se propagandaplakater inspirert av sovjet-propaganda. Plakatene sammenligner invasjonen av krimhalvøya i 2014 med Bolsjevikenes inntog i Ukraina i 1918 og Sovjets kamp mot nazistene på 40-tallet.

«Det russiske folkets skjebne er å gjenta sine fedres bragder: Å beskytte sitt land», står det på en av plakatene, ifølge Business Insider.

Kontroll på historien

Krigen i Ukraina handler også om historiefortelling.

– Rett før invasjonen holdt Putin en tale, og hans historie er nå eneste lovlige pensum om krigen, sier Kenneth Andresen, dosent og medieforsker ved Universitetet i Agder.

– Her er historien at Ukraina ble skapt av Sovjet, at Russland ble ranet da de «mistet» Ukraina ved oppløsningen av Sovjetunionen og at Russland er det egentlige offeret i denne konflikten, sier Andresen.

I krigens tidlige timer ble det også klart at medier som brøt med den offisielle russiske linjen, ville bli bøtelagt.

Kenneth Andresen er dosent og medieforsker ved Universitetet i Agder.

Også i Serbia

Denne typen kontroll over historien er ikke unik, forteller Andresen. Under konflikten mellom Serbia og Kosovo på 90-tallet ble historien også brukt som våpen.

– For 30 år siden mente Slobodan Milošević at Kosovo tilhørte Serbia på en nærmest guddommelig måte. Han løftet frem den gamle ideen om at Kosovo er et slags «serbisk Jerusalem», sier han.

Denne ideen er ikke lagt død. Hvis du leser på nettsiden til Serbian Orthodox Church, Diocese of Eastern America, hvor de har gjort et intervju med Theofilos III av Jerusalem, den ortodokse patriarken av Jerusalem, mener han bestemt at Kosovo er et slags serbisk Jerusalem.

– For oss er Kosovo og Metohija (et område nord i Kosovo, red.anm.) det serbiske Jerusalem, sier den religiøse lederen.

– Denne begrunnelsen ble flittig brukt for å rettferdiggjøre angrep på og massakrer i Kosovo, forteller Andresen.

– Ukrainas andre fødsel

– På Balkan har det gjerne blitt brukt en «vi var her først» argumentasjon, der de forskjellige nasjonene bruker forskjellige versjoner av historien til sin fordel, forteller Andresen.

Russlands narrativ nå er at Ukraina kunstig ble dannet av bolsjevikene og at ukrainsk og russisk kultur fra gammelt av er den samme.

Mange ukrainere er derimot overbevist om at de har en lang og unik historie som skiller dem fra Russland.

– Ukrainske historiefortellere jobber nå aktivt mot Kreml, sier Jana Sverdljuk, postdoktor ved Universitetet i Agder.

– Putin ønsket å ødelegge Ukraina, men fikk Ukrainas andre fødsel isteden, sier hun.

Nå er det en rekordstor overgang til det ukrainske språket, sier hun. Tidligere har mange i Ukraina snakket russisk. Mye av dette skyldtes at ukrainerne i 400 år i praksis har levd uten retten til å bruke sitt eget språk, ifølge Sverdljuk.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS