- Dette kan være Atlantis

Atlantis kan ha blitt utslettet av en tsunami for flere tusen år siden. Ligger den tapte byen i et sumpområde i Spania?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Platon var den første som omtalte Atlantis. Siden har legenden om det mektige samfunnet levd videre. (Maleri: Nicholas Roerich)

I samarbeid med:


 

Denne artikkelen er produsert av NRK.

Atlantis

Atlantis er et legendarisk samfunn først omtalt av den greske filosofen Platon i dialogene Timaeus og Critias.

Platon skriver at dette var en stor sjømakt som beseiret mange deler av det vestlige Europa og Afrika.

Atlantis forsvant i havet i løpet av en dag og en natt ifølge Platon.
Historien om Atlantis ble diskutert utover antikken, men få tok den seriøst. I vår tid har flere trodd på legenden.

Atlantis har inspirert litteratur og film.

(Kilde: Wikipedia)

Atlantis ble første gang beskrevet i Platons dialoger, og hovedstaden var ifølge filosofen en by som hadde mektige sirkulære kanaler med et palass i sentrum.

Atlantis rammet av tsunami

Legenden forteller at det rike og siviliserte samfunnet forsvant i sjøen i løpet av en eneste dag rundt 9 000 år før Kristus.

Siden har historien om det velutviklede samfunnet levd sitt eget liv, men ingen har visst hvor byen ligger begravd, selv om det gjennom årene har kommet flere forslag. Noen tror Atlantis aldri har eksistert andre steder enn i Platons dialoger.

Men nå mener et internasjonalt forskningsteam at de en gang for alle kan peke på stedet hvor Atlantis ligger.

Spania skjuler den tapte by

Utgangspunktet for jakten på den tapte, legendariske byen var et satelittbilde som viste en mulig sunket by i en av de største sumpområdene i Europa.

For å finne ut om dette kunne være Atlantis brukte forskerne bakkeradar, digital kartlegging og undervannsteknologi for å undersøke bakken.

Hvis forskerne kunne finne geologiske formasjoner som minner om det Platon beskrev og datere disse tilbake til Atlantis’ tid, ville man være nærmere en løsning på mysteriet.

Stedet som ble utsatt for de omfattende undersøkelsene er Doña Ana Parken i det sørlige Spania, like nord for Cadiz.

- Dette er tsunamiens krefter. Det er vanskelig å forstå at en tsunami kan gravlegge landområder nesten 40 kilometer inn i landet, men det er det vi snakker om her, sier Richard Freund ved University of Hartford, Connecticut til Reuters.

Freund leder forskningsteamet som har lett etter stedet Atlantis ligger, og den to år lange jakten er dokumentert av National Geographic Channel i Finding Atlantis som ble vist for første gang denne helga.

Men forskerne fant ikke absolutte bevis på hva som skjedde med Atlantis i det sørlige Spania. De måtte til det sentrale Spania for å bli overbevist om at den tapte by ligger under myr og gjørme utenfor Cadiz.

Ett av mange forslag til hvor Atlantis ligger. Athanasius Krichers mente riket lå i midten av Atlanterhavet. Kartet er fra slutten av 1600-tallet, og er orientert med sør i toppen. (Illustrasjon: Public domain)

Overlevende bygde nye byer

I det sentrale Spania fant forskerne nemlig en rekke ruiner de mener stammer fra beboere i Atlantis som overlevde tsunamien.

De som ikke ble drept av den store bølgen, flyktet inn i landet og bygde nye byer i samme stil som Atlantis, ifølge forskerne.

- Funnene av disse byene gjør at jeg er overbevist om at Atlantis ligger begravd under mudderet på Spanias sørkyst. Vi har funnet noe som ingen andre har sett før, og som gir troverdighet og mening til arkeologien til disse byruinene i det sentrale Spania, sier Freund.

Tsunamier har ifølge forskerne blitt dokumentert i området i flere århundrer. En av de største rammet Lisboa i november 1755.

Powered by Labrador CMS