Den nyoppdagede lommehaien er bare 13 centimeter lang og veier bare 14,6 gram.  (Foto: Michael Doosey/Tulane University)
Den nyoppdagede lommehaien er bare 13 centimeter lang og veier bare 14,6 gram. (Foto: Michael Doosey/Tulane University)

Ørliten hai funnet i Mexicogolfen

Det er bare andre gang noen har sett en slik hai.

Et eksemplar av hai-slekten , som kalles «lommehai», har blitt funnet i Mexicogolfen. Den mystiske haien lever flere hundre meter under havet. Det skriver LiveScience.

Eksemplaret er en hann som måler bare 13 centimeter og veier 14,6 gram. Haien ble fanget i 2010, men det er først nå forskere fra Tulane University i USA har identifisert den. Oppdagelsen er publisert i tidsskriftet Zootaxa.

– Det er en usedvanlig og sjelden fisk, og det minner oss om at det er mye vi ikke vet om artene i havet, sier Mark Grace fra NOAA Fisheries Pascagoula Mississippi-laboratorium i USA. Han er hovedforfatter bak den nye studien der mini-haien beskrives.

Kan være ulike arter

4000 kilometer og hele det amerikanske kontinentet skiller stedene de to eksemplarene har blitt funnet.

– Det andre eksemplaret ble utenfor Peru, for 36 år siden, sier Mark Grace.

De to eksemplarene har også noen fysiske forskjeller. De har verken like mange tenner eller ryggvirvler, og den nyoppdagede haien har noen små, lysende organer på magen – et fenomen som kalles bioluminositet.

Forskjellene kan skyldes kjønn og alder, men det kan også være to ulike arter.

Passer ikke i lommen

Det nye eksemplaret av lommehaien har noen spesielle organer på magen som kan lyse opp i mørket nede i dypet.  (Foto: Michael Doosey/Tulane University)
Det nye eksemplaret av lommehaien har noen spesielle organer på magen som kan lyse opp i mørket nede i dypet. (Foto: Michael Doosey/Tulane University)

Det er ikke alle lommehaier som er like små. Det nyoppdagede eksemplaret er en unge.

Den første lommehaien, som ble oppdaget i 1979, var en ung hunn som målte 40 centimeter. Betegnelsen «lommehai» refererer ikke til haienes størrelse, men et hulrom like over brystfinnen. Der er det en spesiell kjertel.

Men ingen vet hva de brukes til. Kanskje skiller de ut feromoner for å tiltrekke maker, men det er også mulig at de skiller ut stoff som lyser i mørket.

Den lille haien har nå endt opp i Royal D. Suttkus Fish Collection ved Tulane University.

Referanse:

Grace, M. A. mfl.: First record of Mollisquama sp. (Chondrichthyes: Squaliformes: Dalatiidae) from the Gulf of Mexico, with a morphological comparison to the holotype description of Mollisquama parini Dolganov, Zootaza (2015), DOI: http://dx.doi.org/10.11646/zootaxa.3948

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS