Gode vaner og eggløsning:
Slik øker du sjansene dine for å få barn
Professor forklarer hvordan menn og kvinner kan øke sjansene for å få barn til tross for fruktbarhetsproblemer.

Noen ganger trenger storken hjelp til å finne veien når den skal levere nyfødte unger til foreldrene sine.
Noen ganger kan naturlige livsstilsendringer i vaner og atferd være nok til å lede storken i riktig retning. Andre ganger kan det skje gjennom fruktbarhetsbehandlinger.
Anja Bisgaard Pinborg er en av dem som hjelper par som sliter med å bli gravide.
Hun er professor og overlege ved Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet i København og medforfatter av boken «Ufrivilligt barnløs», som handler om nedsatt fruktbarhet og hvordan man kan få bukt med problemet.
Ifølge professoren er det flere årsaker til at par opplever problemer med fruktbarheten.
Livsstilen påvirker fruktbarheten
Det er kanskje ikke så overraskende, men en inaktiv livsstil med alkohol, røyking, høyt koffeinforbruk, stress og overvekt er ikke bra for fruktbarheten, verken hos kvinner eller menn.
– Hvis man er overvektig, er det redusert sjanse for graviditet og økt risiko for spontanabort, forklarer Pinborg.
– BMI bør heller ikke være for lav. Kvinner med en BMI under 18 har ofte uregelmessig eggløsning.
Men de fleste som kommer til Fertilitetsklinikken, er klar over dette.
De kommer med andre problemer som ikke kan løses ved hjelp av livsstilsendringer.
Det finnes behandling
Kvinner fødes med de eggene – eller eggcellene – som hun har når hun er foster, og kan ikke produsere nye egg senere, mens menn produserer nye sædceller gjennom hele livet.
Det vil si at kvinner har færre egg for hver menstruasjonssyklus.
Kvinner kan derfor ikke øke antallet egg som er tilgjengelige i eggstokkene. Kvaliteten på eggene synker også med alderen fordi det blir flere feil i kromosomene. I slutten av 30-årene blir det derfor vanskeligere å bli gravid, og risikoen for spontanabort øker.
Det er også flere sykdommer som kan forårsake infertilitet, særlig infeksjon eller arrvev utenfor livmoren, som for eksempel endometriose.
– Det kan være at egglederen ikke fungerer optimalt, eller at de har hatt et svangerskap utenfor livmoren, sier Pinborg.
– Kunstig befruktning ble utviklet for å unngå at egget må transporteres gjennom egglederen, forklarer hun.
Så er det kvinner som har uregelmessig eggløsning og menstruasjon.
Da forsøker man å fremkalle eggløsning med hormoner og deretter gjennomgår kvinnen en inseminasjon (IUI) – det vil si at man fører en sædprøve inn i livmoren med et lite «plastrør».
Før inseminasjonen blir sædprøven renset, slik at bare de «gode» sædcellene – eller de gode svømmerne – blir ført inn i livmoren.
Det finnes også kvinner som har sykdommer i livmoren som gjør at de ikke kan bli gravide.
Litt forenklet kan man dele årsakene til kvinnelig infertilitet inn i «egglederfaktorer» eller «livmorsykdommer» eller faktorer knyttet til eggstokken og eggløsningen, oppsummerer professoren.

Mannlig infertilitet: Hva du kan gjøre selv
Menns sædkvalitet avtar når de fyller 50 år, ifølge en studie fra 2021.
I tillegg er det også flere kromosomfeil – altså feil i genomet – blant sædceller hos eldre menn, forklarer Anja Pinborg.
Men det er flere faktorer som påvirker menns sædkvalitet, og Anja Bisgaard Pinborg anslår at barnløshet for et par i mellom en tredjedel og halvparten av tilfellene skyldes redusert sædkvalitet.
– Vi vet at «varme testikler» ikke er bra. Det kan være kokker eller syklister som sitter veldig lenge på sykkelsetet, eller veldig trange bukser, eller bruk av badestamper, badstue eller boblebad, sier hun.
– Varme reduserer sædproduksjonen. Det er derfor testiklene henger utenfor kroppen, for å holde dem på en lavere temperatur, rundt 35 grader.
I tillegg kan en livsstil med alkohol, røyking og overvekt påvirke sædkvaliteten.
Heldigvis kan et par løse bukser og færre lange bad hjelpe på sædkvaliteten. Men det er andre ting som har en mer langsiktig effekt.
Hasjrøyking og anabole steroider
Langvarig cannabisbruk kan skade sædkvaliteten, selv om den blir bedre når du slutter, ifølge en studie fra 2020.
På samme måte kan langvarig bruk av testosteron og anabole steroider gjøre det vanskelig å få i gang sædproduksjonen igjen, ifølge en studie fra 2023.
– Når testosteronkonsentrasjonen blir veldig høy, vil det påvirke hjernen og føre til at den slutter å lage noe som kalles follikkelstimulerende hormon, som stimulerer spermieproduksjonen i testiklene, forklarer Pinborg.
– Så høye nivåer av testosteron resulterer i svært små testikler og lav sædproduksjon.
Summa summarum
Dessverre har 25 prosent av dem som kommer til Fertilitetsklinikken det som kalles «uforklarlig infertilitet». Da har det ikke vært mulig å finne årsaken til infertiliteten.
Men det er fortsatt mye håp.
- Menn bør holde testiklene kjølige og ellers leve sunt uten for trange bukser, for mye alkohol, euforiserende stoffer og steroider.
- For kvinner gjelder det samme for en sunn livsstil.
- Det finnes imidlertid også en rekke fertilitetsbehandlinger som øker sjansene for graviditet betydelig for kvinner som har problemer med å bli gravide. Ifølge Anja Bisgaard Pinborg oppnår 35–40 prosent av kvinnene graviditet etter tre inseminasjoner, mens tallet er helt oppe i 70 prosent for kvinner som gjennomgår IVF.
Det er viktig å understreke at de aller fleste parene som kommer til en fertilitetsklinikk, lever sunt og har forsøkt å gjøre så godt de kan. Heldigvis kan fertilitetsklinikken i mange tilfeller hjelpe til med det siste.
Så med litt hjelp fra fertilitetsklinikken dukker storken som regel opp med barnet likevel.
Referanser:
Sundhedsdatastyrelsen: ‘Antallet af fertilitetsbehandlinger falder’
Guy Morris mfl.: Paternal age over 50 years decreases assisted reproductive technology (ART) success: A single UK center retrospective analysis. Obstetrics and Gynecology, 2021. DOI: 10.1111/aogs.14221
Kelly S Payne mfl.: Cannabis and Male Fertility: A Systematic Review. The Journal of Urology, 2019. DOI: 10.1097/JU.0000000000000248
Braian R Ledesma mfl.: Fertility outcomes in men with prior history of anabolic steroid use. Fertility and Sterility, 2023. DOI: 10.1016/j.fertnstert.2023.09.016
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.
LES OGSÅ

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.