Natten til 7. april 1934 forårsaket et stort fjellskred en flodbølge i Tafjorden. Denne raserte både bebyggelsen i Tafjord og det lille stedet Fjørå. 41 mennesker omkom. 30 hus ble knust og totalt ødelagt. (Foto: NTB Scanpix)

Nytt fra akademia: Eksperter på flodbølger fra skred samles i Oslo

I dag og i morgen samles tsunamiforskere fra hele verden til seminar i regi av Norges Geotekniske Institutt (NGI) og Universitetet i Oslo.

Det har gått en rekke skred i norske fjorder og innsjøer som har ført til katastrofale flodbølger de siste århundrene. De siste var i Loen i 1905 og 1936 og i Tafjord i 1934, med totalt 174 tapte menneskeliv. 

I fjor fryktet man en lignende katastrofe i forbindelse med den skredutsatte «Mannen». Nå har det norske fagmiljøet på slike flodbølger invitert kollegaer fra hele verden til Oslo for å utveksle erfaringer og kompetanse.

- Dette er første gang vi har samlet alle de verdensledende forskningsmiljøene som arbeider med tsunamier forårsaket av skred, forklarer Finn Løvholt ved NGI.

Tsunamier forårsaket av jordskjelv er tidligere gitt mest fokus, siden de opptrer oftest globalt.  Disse er enklere å forutsi og varsle, og det er også enklere å beregne størrelsen på slike flodbølger enn flodbølger forårsaket av skred.

- Svært mange faktorer er involvert når man skal beregne flodbølger forårsaket av skred. Man må kombinere avansert modellering med laboratorieundersøkelser og feltarbeid, i tillegg til at det er meget utfordrende å forutsi hvor og når det vil gå skred, forklarer Carl Harbitz fra NGI.

Les mer om seminaret hos NGI

Powered by Labrador CMS