Paolo Macchiarini ble verdenskjent da han som verdens første kirurg transplanterte en kunstig strupe inn i mennesker. Syv av åtte pasienter døde. (Foto: AP)

Syv forskere felt for fusk i Macchiarini-skandalen

Flere forskere felles nå for uredelig forskning sammen med kirurgen Paolo Macchiarini. De skandaløse transplantasjonene av plaststruper gjorde at flere av pasientene døde kort tid etter.

Det er konklusjonen etter en utredning, melder SVT. Utredningen handlet om innholdet i seks forskningsartikler om eksperimentene.

- Utredningen viser til feilaktigheter der Paolo Macchiarini er ytterst ansvarlig, men der også flere av medforfatterne har et stort ansvar, skriver rektor Ole Petter Ottersen ved Karolinska Institutet (KI) i en pressemelding.

Artiklene handlet om tre av transplantasjonene med syntetiske luftrør-proteser som ble utført på mennesker ved Karolinska Universitetssjukhuset mellom 2011 og 2013.

Var en beundret kirurg

Forskningsartiklene ble publisert i velrenommerte vitenskapelige tidsskrifter, deriblant The Lancet.

KI har krevd at alle de seks artiklene trekkes tilbake. I alt har 31 forfattere opptrådt klanderverdig, mens syv er funnet skyldig i uredelighet, konkluderer utredningen av saken som har tatt to år.

En av varslerne i saken som først slo alarm, er også blant de syv som KI mener har opptrådt uredelig.

– Karolinska Institutet har bedt om unnskyldning for at vi ikke lyttet nok til varslerne og det gjør vi igjen. Samtidig kan man ikke fritas for ansvar selv om man har varslet, sier Ottersen til SVT.

Macchiarini var en beundret og verdenskjent kirurg, da han i 2010 fikk jobb ved Karolinska Institutet av daværende rektor Harriet Wallberg.

Aldri testet på dyr

Ambisjonene var at kirurgen skulle lede KI inn i framtiden med sin banebrytende forskning og eksperimentelle operasjoner. I stedet påførte han KI et alvorlig omdømmetap.

Kirurgen fikk også gjesteprofessorstilling ved KI.

Sommeren 2011 gjennomførte han den første transplantasjonen i historien av et kunstig luftrør på en syk pasient, som overlege ved Karolinska Universitetssjukhuset.

Luftrøret i plast er smurt inn med pasientens egne stamceller og tanken er at det skal vokse fast og bli del av kroppen.

Men metoden var helt uprøvd og var aldri tidligere blitt testet, verken på mennesker eller dyr.

Operasjonen beskrives som vellykket, og tre syke pasienter til opereres ved Karolinska. Minst fem pasienter opereres etterhvert i Russland med samme metoden.

Brøt etiske krav, manglet godkjenning

En av pasientene dør allerede fire måneder etter operasjonen. Strupen til den første pasienten løsner og han dør på Island i starten av 2014.

Operasjonen av en tredje pasient mislykkes, og hun blir lagt på intensiven. Hun dør fire år senere.

Allerede i 2011 varsler en belgisk forsker KIs rektor om metoden, og kaller det den medisinske historiens største løgn.

Fire av Macchiarinis kolleger stiller spørsmål ved operasjonene og etterlyser resultater. I 2014 sender de en melding om forskningsfusk til ledelsen.

De oppdager at operasjonene ikke oppfyller etiske krav og mangler godkjenning hos Legemiddelverket.

Forfalsket resultatene

En ekstern granskning slo i 2015 fast at Macchiarini har forfalsket resultatene.

Han har systematisk pyntet på resultatene som ligger til grunn for flere operasjoner, ifølge en professor. Operasjonene blir politianmeldt.

SVT gransker skandalen og sender i 2016 en dokumentar om Macchiarinis eksperimentelle strupeoperasjoner. Det fører til to nye utredninger som kritiserer KI og Karolinska Universitetssjukhuset. Rektoren går, og Macchiarini får avskjed.

Han politietterforskes for grov kroppsskade og grov medvirkning til en annens død. Men i 2017 avsluttes etterforskningen uten at det blir tatt ut tiltale. Han har hele tiden bedyret sin uskyld.

Centrala etikprövingsnämnden konstaterte høsten 2017 at Macchiarini forfalsket forskningen sin om syntetiske struper.

Powered by Labrador CMS