Paolo Macchiarini vil ikke få mer støtte fra russiske myndigheter til å forske på kunstige spiserør. Han er tidligere blitt avslørt for å ha operert inn kunstige luftrør i pasienter som førte til deres død. (Foto: EXPRESSEN / NTB scanpix)

Skandaleforskeren Macchiarini mister støtten i Russland

Får ikke mer penger til å forske på kunstige spiserør.

Paolo Macchiarnis forskning på spiserør laget av plast får ikke flere forskningsmidler i Russland, ifølge tidsskriftet Science.

Macchiarini fikk sparken fra Karolinska Institutet i Sverige i mars 2016, etter at svenske Uppdrag granskning dokumenterte at de kunstige luftrørene han hadde operert inn i åtte mennesker ikke fungerte slik de skulle. Syv av pasientene er døde. 

Har forsket på kunstige spiserør i Russland

Selv etter at han mistet jobben på Karolinska, har han fortsatt forskningen sin i Russland. Der har han gjort eksperimentelle inngrep på pasienter for å gi dem kunstige spiserør.

Teknikken bak er lik den han tok i bruk da han forsøkte å gi pasienter kunstige luftrør av plast, dynket i stamceller som skulle føre til at pasientenes kropper ble lurt til å godta dem som sine egne. 

Men nå er det slutt. 30. mars besluttet Russian Science Foundation å ikke gi Macchiarini mer penger til å forske på de kunstige spiserørene. Beslutningen kom like etter at tidsskriftet Science Communication trakk tilbake en tidsskriftsartikkel som viste at operasjonen hadde vært vellykket i rotter. 

– De har nok forstått at dette ikke er basert på noe annet enn sludder, sier Pierre Delaere fra University of Leuven i Belgia til Science.

Ble avslørt i dokumentarserie

Allerede i 2014 ble Macchiarini anklaget for fusk av kolleger ved Karolinska. Det hele ble brettet ut i New York Times. Likevel ble han frikjent av en intern gransking.

Først da da det svenske dokumentarprogrammet Uppdrag granskning viste frem forskningsarbeidet til Macchiarini, og konsekvensene det hadde hatt for hans uskyldige pasienter, ble saken tatt opp igjen.

Skandalen førte til at rektor Anders Hamsten gikk av. Svensk politi begynte også å etterforske Macchiarini for de av operasjonene som var blitt gjort i Sverige. 

Anmeldt etter russisk kvinne døde

I januar i år ble Macchiarini også anmeldt for å ha brukt falskt grunnlag da han søkte om tillatelse til å utføre strupetransplantasjoner i Russland. 

Mellom 2011 og 2012 fikk tre pasienter et kunstig luftrør operert inn av Macchiarini ved klinikken hans i Russland. En av dem var Julia Tuulik, som hadde fått strupen ødelagt i en bilulykke. Hun døde etter inngrepet.

Legene som anmeldte Macchiarini mener at han må ha visst at de kunstige strupene ikke fungerte slik de skulle, da han søkte om tillatelse til å utføre operasjonene. 

– Han baserte søknaden på data fra Stockholm, og disse dataene er forfalskede. Da har han jo utført bedrageri mot russiske myndigheter, sa en av legene bak anmeldelsen, Matthias Corbascio til SVT i januar. Han er en av de tidligere kollegaene av Macchiarini som anmeldte ham for forskningsjuks i 2014.

Korrigert 19.05. kl 14:52: I en tidligere utgave av denne artikkelen sto det at tre pasienter hadde fått kunstige spiserør operert inn på den russiske klinikken. Det stemmer ikke, de hadde fått kunstige luftrør.

Powered by Labrador CMS