Den nye presidenten satser tungt på vitenskap i sin nye administrasjon. Nå blir professor og genetiker Eric Lander ny rådgiver for Joe Biden. - En suveren forsker, ifølge UiO-rektor Svein Stølen.

Her er mannen som skal gi president Biden råd om forskning

– Lander er en av de beste forskerne i USA, sier UiO-rektoren om Bidens valg av forskningsrådgiver.

De siste fire årene har Trump-administrasjonen forsøkt å reversere over 100 miljøregler i USA. Ifølge forskere har Trump har vært den klart mest miljøfiendtlige presidenten.

Selv om den gjengse holdningen er at vitenskapen skal være partipolitisk nøytral, kom flere forskere på banen før valget i fjor med ramsalt kritikk av Trump.

Blant annet brøt det vitenskapelige tidsskriftet Scientific American med en 175 år lang tradisjon med politisk nøytralitet og støttet Joe Biden.

Nå har Joe Biden, som onsdag blir den nye presidenten i USA, kommet med et tydelig signal om at han ønsker å gjenopprette skaden Trump har gjort.

Han har sagt han ønsker å øke satsingen på forskning og utvikling etter Trumps avskjed.

Det gjør han ved å nominere professor Eric Lander til leder for Office of Science and Technology Policy i egen administrasjon.

Lander blir også presidentens nye forskningsrådgiver.

En snuoperasjon

Dette symboliserer en dramatisk snuoperasjon for forskning og vitenskap, som har lidd under Trump-administrasjonen, skriver The New York Times.

I løpet av de 18 månedene president Trump lot stillingen stå ubemannet, ignorerte han råd fra forskere om alt fra koronapandemien til forurensning og klimaendringene, skriver avisa.

I tillegg til Lander skal tidligere presidentkandidat for demokratene – og tidligere utenriksminister - John Kerry være en del av Bidens klimateam.

Der skal også Gina McCarthy sitte, som tidligere jobbet under Barack Obama og som skal ha ansvar for nasjonale miljøtiltak. For eksempel skal hun lede arbeidet med å gjøre USA karbonnøytralt innen 2050.

UiO-rektoren er begeistret

«Disse forskerne skal sikre at alt vi gjør er forankret i vitenskap, fakta og sannheten» skriver Joe Biden i en uttalelse om det nye forskningsteamet sitt.

Nå er vitenskapsfolk over hele verden begeistret for Bidens nominasjoner.

Også Universitetsrektor Svein Stølen ved UiO er godt fornøyd.

– Dette er et sceneskifte i Det hvite hus som markerer en klar forbedring for vitenskapens rolle i Washington. Heldigvis! skriver rektor Svein Stølen i et blogginnlegg på Rektorbloggen.

Svein Stølen er rektor ved Universitetet i Oslo

Han er godt fornøyd med Bidens valg om å gjøre Lander til forskningsrådgiver.

– Etter en periode med en president som har undergravd forskning, der beslutninger ikke har vært basert på kunnskapsproduksjon, er dette nærmest en soloppgang, sier Stølen til forskning.no.

Hvem er Eric Lander?

Eric Lander er matematiker, genetiker og professor ved Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Han har blant annet laget matematiske modeller som gjør det mulig å kartlegge folks gener og hvilke funksjoner de har, særlig i forhold til sykdommer.

– Det er ingen tvil om at dette er en suveren forsker, sier Svein Stølen.

Han mener Lander er et svært godt valg.

– Lander er en av de beste forskerne i USA, som vet hva det er å drive forskning. Han har samtidig erfaring med å drive store prosjekter, sier han.

Stølen mener det er spesielt én viktig egenskap Lander har:

– Han har en stor systemforståelse som evner å sette vitenskapen i en sammenheng, sier han.

– Norge bør benytte sjansen

I et eget brev til Eric Lander, skriver president Biden at han ønsker at forskningsteamet skal se 75 år fram i tid.

UiO-rektoren mener det er spesielt imponerende at amerikanerne tør å se så langt fram.

– De spenner buen og lager en egen Soria Moria om forskning. Det er derfor USA har vært en så soleklar leder på vitenskap i mange år. De har virkelig vært en motor i forskningsverdenen, sier Stølen.

Dette betyr også mye for Norge, mener Stølen.

– Vi har mye samarbeid med USA, som er foretrukkent land for mange av forskerne våre, sier han.

Powered by Labrador CMS