Annonse

Søppelmat kan redusere nytelsen av sex

– Det er første gang det er publisert noe om hvilke effekter søppelmat kan ha på seksuell atferd.

Kan seksuell nytelse påvirkes av kosthold?
Publisert

Et usunt kosthold forbindes ofte med økt risiko for overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdommer. 

Men det kan også ha konsekvenser for hvordan hjernen bearbeider nytelse.

En ny studie ved UiT Norges arktiske universitet antyder at langvarig inntak av søppelmat kan svekke hjernens respons på naturlige belønninger – som mat og sex.

Rotter spiste søppelmat i seks uker

I seks uker fikk 36 hunnrotter enten servert vanlig fôr, høyenergimat eller en såkalt «cafeteria-diett» med blant annet kjeks, bacon, snacks og godteri. 

Etter dietten ble alle rottene testet for hvordan hjernen deres reagerte da de fikk mat eller ble paret med en hannrotte.

Det viste seg at hunnrottene som hadde fått søppelmat, var mindre interessert i mat og hadde lavere aktivitet i hjernens belønningssenter enn de andre.

De hadde også svakere hjernerespons under seksuell kontakt, selv om de viste like mye seksuell atferd som rottene som hadde spist vanlig mat.

Forskerne forsøkte også å snu effekten ved å gi hunnrottene vanlig fôr i to uker, før de ble testet på nytt med både mat og seksuell kontakt. 

Men hjernen reagerte fortsatt svakere enn hos rottene som ikke hadde spist søppelmat.

Rottene som spiste usunn mat hadde lavere aktivitet i hjernens belønningssenter.

Vanskelig å vite hva som påvirker hjernen

– Det er første gang det er publisert noe om hvilke effekter søppelmat kan ha på seksuell atferd, sier Tor Arne Strand i en artikkel i NRK.

Han er professor ved Senter for internasjonal helse ved Universitetet i Bergen.

I stedet for den vanlige pellet-dietten som ofte brukes i rottestudier, fikk dyrene i dette forsøket servert usunn mat laget for mennesker.

– Studien viser tydelig at maten påvirket både oppførsel og hjerneaktivitet i belønningssenteret hos rottene. Valget av mat virker litt tilfeldig og er basert på det vi vanligvis regner som usunn og lettvint mat.

Strand påpeker at maten inneholdt mange ulike næringsstoffer, og at det derfor er vanskelig å vite hva som faktisk påvirket hjernen.

– For tidlig å trekke slutninger

Mette Svendsen, førstelektor i Kosthold og kreft ved Universitetet i Oslo, stiller spørsmål ved om usunn mat svekker hjernens belønningssystem.

– Mange opplever jo glede og en slags belønning av å spise mat som ligner på det rottene fikk, skriver hun til Forskning.no.

Hvis søppelmat faktisk demper belønning i hjernen, kan det ifølge Svendsen bety at det også gir mindre utskillelse av dopamin – et signalstoff knyttet til nytelse.

– Vektøkning kan også være en faktor, siden usunt kosthold ofte fører til økt kroppsvekt, noe som i seg selv kan påvirke opplevelsen av nytelse.

I studien viste rottene som fikk cafeteria-dietten en tydelig vektøkning sammenlignet med rottene som spiste vanlig fór etter seks uker.

Vi opplever ofte glede og belønning av å spise søppelmat, ifølge forsker.

Hurtigmat kan endre hvordan vi opplever nytelse

Eelke Snoeren, professor i biologisk psykologi ved UiT Norges arktiske universitet, viser til at hurtigmat er kjent for å påvirke dopaminsystemet i hjernen.

Hun er også en av forskerne bak den nye studien.

– Hvis vi spiser hurtigmat ofte, produserer hjernen mindre dopamin for å ha balanse i systemet. Etter hvert blir hjernen mindre sensitiv for hurtigmat, men også for andre former for belønning, sier hun til NRK.

Hun understreker at vi fortsatt ikke vet sikkert hvorfor hjernen reagerer slik, og at det trengs mer forskning for å finne de underliggende mekanismene.

– Vi tolker det slik at hurtigmat kan endre hvordan vi opplever nytelse og motivasjon, sier Snoeren.

– Det som er særlig interessant, er at samtidig som atferden forblir den samme, reagerer deler av hjernen annerledes.

Forskning på mennesker

Selv om Mette Svendsen synes studiene er interessante, peker hun på at det er behov for mer forskning på mennesker.

– Det er for tidlig å trekke slutninger basert på rottestudier.

Hun legger til at det blir interessant å se om videre forskning vil vise at kostholdsendringer kan påvirke hjernens belønningssystem.

Snoeren forteller også at de nå undersøker om slik mat kan ha lignende effekt på mennesker.

– Vi jobber fremdeles med analysene, og det blir spennende å se om resultatene vil vise noe tilsvarende som hos rottene.

Referanser:

Jaume F. Lalanza, John C. Oyem, Patty T. Huijgens, James E. McCutcheon, Roy Heijkoop, Eelke M.S. Snoeren.: Behavioral and neural alterations of the ventral tegmental area by exposure to junk food in rats, Appetite, 2025.

LES OGSÅ

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS