Har Big Thunder Mountain Railroad, og lignende halv-snille berg- og dalbaner evne til å løsne nyresteiner? Mer forskning må trolig til før dette kommer på blå resept. (Foto: AmaryllisGardener, tilgjengeliggjort av Wikimedia Commons)

Fornøyelsespark mot nyrestein

Her er utvilsomt ukas gladnyhet fra forskningens verden: Noen turer i en berg- og dalbane kan fjerne nyrestein. Kanskje.

Ideen sprang rett og slett ut fra pasientenes røverhistorier, ifølge professor David D. Wartinger ved Michigan State University College of Osteopathic Medicine.

Ved flere anledninger hadde nemlig pasienter fortalt at nyrestein kom ut etter at de hadde kjørt berg- og dalbanen Big Thunder Mountain Railroad i Walt Disney World i Orlando.

En mann hadde til og med opplevd det tre ganger på rad, ifølge pressemeldinga fra The Journal of the American Osteopathic Association.

Dermed begynte forskerne altså å lure: Kan en passe ille tur i fornøyelsesparken riste løs nyresteiner?

Og så bestemte de seg for å teste det ut.

Gjennomsiktig urinsystem på tur

Nå hadde det så klart vært festlig om Wartinger og co hadde kjørt ekte pasienter rundt og rundt i Big Thunder Mountain Railroad, men det har de ikke. I stedet gikk teamet for nest morsomste alternativ:

De bygde en gjennomsiktig silikonmodell av det menneskelige urinsystemet, fylte den opp med ordentlig tiss og assorterte nyrestein, stappet det hele i en ryggsekk, og gikk om bord.

Etter 20 runder i Disney-berg- og dalbanen var det dags for å se hvordan det gikk med modellen.

Resultatene viste at mange av nyresteinene faktisk løsnet og kom ut.

Det spilte ikke så stor rolle hvor store steinene var eller hvor i systemet de hadde sittet, men sitteplassen i toget så ut til å ha noe å si. Foran i toget var effekten ganske liten: 4 av 24 steiner løsnet. Sitteplass i bakerste vogn ga derimot betydelig utslag: Hele 23 av 36 steiner kom ut.

Bare innledende test

Dermed kan det altså se ut til at et par omganger i berg- og dalbanen kan hjelpe pasienter med små nyresteiner eller pasienter som akkurat har fått knust større steiner med sjokkbølgebehandling, antyder Wartinger og co i pressemeldinga.

Hvorvidt vi noen gang kommer til å få fornøyelsesparkbilletter på blå resept gjenstår imidlertid å se.

Undersøkelsen i Disney World er bare en innledende test, og var egentlig mest ment som en utprøving av den gjennomsiktige urinsystem-modellen.

Studien er heller ikke akkurat publisert i noe prestisjetidsskrift.

På den annen side er ikke Wartinger alene om å mistenke terapeutisk effekt av berg- og dalbaner.

I 2009 rapporterte en urolog i Taiwan om det samme, ifølge Taiwan Today News.

 

Referanse:

Marc A. Mitchell, David D. Wartinger, Validation of a Functional Pyelocalyceal Renal Model for the Evaluation of Renal Calculi Passage While Riding a Roller Coaster, The Journal of the American Osteopathic Association, september 2016. 

Powered by Labrador CMS