Annonse

– Salt kan øke risikoen for MS og diabetes

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom du spiser for mye salt, kan du øke risikoen for å få en autoimmun sykdom, som multippel sklerose (MS), leddgikt og diabetes type 1, mener forskere i tre nye studier publisert i Nature.

Forskerne mener at høyt saltinntak øker nivåene av en type immuncelle som er forbundet med autoimmune sykdommer. Det er de som allerede er genetisk disponert for slike sykdommer, som kan rammes ved høyt saltinntak.

Mus som er blitt avlet fram for å kunne utvikle en MS-lignende sykdom, ble mye verre da de spiste mye salt mat sammenlignet med mus som hadde et mer moderat inntak av salt.

– Det er ikke dårlige gener. Det er ikke dårlig miljø. Det er dårlig samspill mellom gener og miljøet, sier David Hafler, professor i immunbiologi ved universitetet Yale i Connecticut og forfatteren av en av de tre studiene.

Men det er for tidlig å si at du ikke bør spise salt fordi du kan få autoimmun sykdom.

Professor Hafler sier at det må forskes på mennesker for å få et klart svar. Han har allerede fått tillatelse til å kutte ned på saltinntaket hos personer med MS for å undersøke om de får mildere symptomer. (©NTB)

Powered by Labrador CMS