HIV kan bli verdens største helseproblem

Innen 25 år vil AIDS bli verdens største sykdomsbyrde, ifølge nye beregninger. Forskerne mener at det ikke har blitt satt i gang tilstrekkelig med tiltak siden pandemien først ble oppdaget.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Beregningene er en del av prosjektet Global Burden of Disease. Forskerne prøver å si noe om hvordan verdens sykdomsbilde vil utvikle seg frem til 2030 - basert på data fra 2002.

Innen 2030 beregnes det at verdens tre største sykdomsbyrder vil være HIV/AIDS, depresjon og iskemiske hjertesykdommer (hjerteinfarkt og angina pectoris). Verdens AIDS-dag markeres for øvrig 1. desember.

Undervurderte spredningen av HIV

Den samme forskningsgruppen gjorde et tilsvarende arbeid i 1996 - basert på data fra 1990. Rapporten som kom ut den gangen har blitt sitert i stor grad, og har vært viktig i planleggingen av nasjonal og internasjonal helsepolitikk.

Den gamle rapporten er imidlertid utdatert, ifølge forskerne selv. Én av årsakene er at de undervurderte spredingen av HIV. I 1996 beregnet forskerne at hjertesykdommer ville være det største globale helseproblemet i 2020. HIV kom bare på en tiendeplass på denne lista.

I den nye rapporten beregner de at HIV vil bli et større helseproblem i 2030 enn dagens største problem som er perinatal helse (for eksempel lav fødselsvekt). Perinatal helse er et medisinsk uttrykk for helsen til barnet under svangerskapet, til og med seks dager etter fødselen.

- Var alt for optimistiske

- Spredningen av HIV vil ikke gå ned med mindre vi investerer mer i anstrengelser for å forhindre dette, sier Colin Mathers til tidsskriftet Nature. Han er en av forskerne bak den nye rapporten.

- I 1996 var vi alt for optimistiske i forhold til at verden ville sette i gang preventive tiltak, sier Mathers.

Selv om raten av HIV-smitte forblir konstant, vil voksende befolkninger i utviklingsland sende dette helseproblemet til topps på lista over de største helseproblemene i 2030. Samtidig er mange andre smittsomme sykdommer på vei tilbake.

Malaria, diaré og tuberkulose er sykdommer som ser ut til å kunne ramle ut av listen over verdens 15 største sykdomsproblemer. Sykdommer relatert til røyking, trafikkskader og kreft er derimot på vei opp på listen.

Dødsfall og redusert livskvalitet

Beregningene er gjort på bakgrunn av sosioøkonomiske trender de siste 50 årene. Byrden fra hver sykdom er beregnet ut fra effekten - fra dødsfall til redusert livskvalitet.

Dette er kvantifisert i såkalte “Disability Adjusted Life Years” (DALY), som er et mål på hvor mange år med god helse som går tapt på grunn av sykdom og skade.

Selv om HIV/AIDS etter beregningene ikke kommer til å ta flest menneskeliv i 2030, er det sannsynlig at sykdommen likevel vil bli verdens største sykdomsbyrde. Flest dødsfall vil være forårsaket av hjertesykdommer.

6,5 millioner dødsfall i 2030

Forskerne forventer at dødsfall på grunn av HIV/AIDS kommer til å øke fra 2,8 millioner på verdensbasis i 2002, til 6,5 millioner i 2030.

Tabellene under rangerer sykdommer og skader ut fra antallet forårsakede dødsfall og DALYs.

Generelt vil folk leve lenger over hele verden, færre barn under fem år vil dø, mens andelen mennesker som dør av ikke-smittsomme sykdommer som hjertesykdommer og kreft vil øke.

Dødsfall på grunn av smittsomme sykdommer vil gå ned, men HIV/AIDS vil fortsette å øke.

 15 ledende årsaker til DALY 2002 (DALY = år med god helse tapt på grunn av sykdom og skade)15 ledende årsaker til DALY 2030 (DALY = år med god helse tapt på grunn av sykdom og skade)Ledende dødsårsaker 2002Ledende dødsårsaker 2030
1Perinatale tilstanderHIV/AIDSIskemisk hjertesykdomIskemisk hjertesykdom
2Nedre luftveisinfeksjonerUnipolar depressiv lidelseCerebrovaskulær sykdom (sykdom i blodårene i hjernen)Cerebrovaskulær sykdom (sykdom i blodårene i hjernen)
3HIV/AIDSIskemisk hjertesykdomNedre luftveisinfeksjonerHIV/AIDS
4Unipolare depressive lidelserVegtrafikkulykkerHIV/AIDSKronisk obstruktiv lungesykdom
5DiaréPerinatale tilstanderKronisk obstruktiv lungesykdomNedre luftveisinfeksjoner
6Iskemisk hjertesykdomCerebrovaskulær sykdom (sykdom i blodårene i hjernen)Perinatale tilstanderKreft i luftrør, bronkier og lunge
7Cerebrovaskulær sykdom (sykdom i blodårene i hjernen)Kronisk obstruktiv lungesykdomDiaréDiabetes mellitus
8VegtrafikkulykkerNedre luftveisinfeksjonerTuberkuloseVegtrafikkulykker
9MalariaHørselstap (i voksen alder)Kreft i luftrør, bronkier og lungePerinatale tilstander
10TuberkuloseGrå stær og hornhinnesykdommerVegtrafikkulykkerMagekreft
11Kronisk obstruktiv lungesykdomDiabetes mellitusDiabetes mellitusHypersensitiv hjertesykdom
12Medfødte misdannelserDiaréMalariaSelvpåførte skader
13Hørselstap (i voksen alder)VoldHypersensitiv hjertesykdomNyrebetennelse og nyresykdom
14Grå stær og hornhinnesykdommerSelvpåførte skaderSelvpåførte skaderLeverkreft
15VoldMalariaMagekreftKreft i tykktarm og endetarm

Referanse:

Colin D. Mathers og Dejan Loncar; Projections of Global Mortality and Burden of Disease from 2002 to 2030; PLoS Medicine; Issue 3, november 2006.

Lenker:

Nature: HIV to be top health problem within 25 years
WHO: HIV/AIDS programme
PLoS: Pressemelding

Powered by Labrador CMS