Frukt og grønnsaker inneholder mye
vann og fortsetter å «puste» etter høsting. Derfor blir de fort
skrukkete og får dårligere kvalitet hvis temperaturen er for høy eller
emballeringen er utilstrekkelig.
Det generelle rådet for å bevare kvaliteten er
å oppbevare frukt, bær og grønnsaker svalt, rundt 10 °C eller i kjøleskap rundt 4 °C. Dessuten er produkter uten emballasje spesielt utsatt for vekttap
og uttørking. Uttørkingen går mye raskere ved høy lagringstemperatur.
Ikke alle grønnsakstyper er like
utsatt for uttørking. Tomater for eksempel er mindre utsatt.
Like fullt har emballasjen en beskyttende
effekt. Den reduserer risikoen for skader under håndtering og transport. Skader
er en viktig grunn til at tomater og andre grønnsaker blir raskere dårlige.
Ulike grønnsaker trenger ulik
oppbevaring
– Vi testet blant annet gulrot,
paprika, agurk og tomat. Gulrot, paprika og agurk holder seg bedre når de
pakkes i plast. Hvordan tomater bør lagres, varierer med sorten, forteller forsker Hanne
Larsen i Nofima. Hun har ledet forskningsarbeidet.
Ulike grønnsaker trenger ulik
oppbevaring. Gulrot og kålrot klarer seg best i kjøleskap, mens tomat, agurk og
paprika har godt av sval lagring.
Plast hindrer tap av fuktighet og holder
produktene faste og sprø, men høy fuktighet på innsiden av plasten kan stimulere
til mikrobiell vekst, særlig ved oppbevaring ved 10 °C, altså ved
svaletemperatur.
– Det kan
også være forskjeller på ulike sorter av samme grønnsakstype. Miniplommetomater
for eksempel har relativt tykt skinn og tåler lagring i lengre tid på høy
temperatur før de får et betydelig vekttap. Romansetomatene har stilk og er mer
utsatt for muggvekst på stilkene ved mindre gunstige lagringsbetingelser,
forklarer Kjersti Aaby, forsker i Nofima.
Oppbevaring i butikken har stor betydning
Mye frukt
og grønt blir oppbevart i romtemperatur i butikken. Det påvirker kvaliteten
negativt. Selv en kort periode i romtemperatur kan «stresse» frukt og
grønnsaker, og øke respirasjonen. Det reduserer kvalitet og holdbarhet, og øker
risikoen for matsvinn.
For
eksempel gulrøtter tørker og skrumper fort inn i romtemperatur. Særlig hvis
de ikke er pakket i plast. Forskerne lagret flere pakker med gulrøtter
under ulike betingelser i 21 dager.
– Gulrøttene som i løpet av de 21 dagene ble lagret tre dager i romtemperatur og
uten å være pakket i plast, mistet 40 prosent av vekten. Vekttapet var 19
prosent for gulrøttene som var lagret kaldt hele tiden. Gulrøtter pakket i
plast tapte seg ikke i vekt, men de som var oppbevart tre dager i romtemperatur
utviklet lettere råte og hadde mer vekst av groer i toppen, sier Hanne Larsen.
Noen dagers lagring i romtemperatur ga også kvalitetsforringelse
av kålrøtter, og spesielt av små kålrøtter, forteller Kjersti Aaby.
For
eksempel var vekttapet av små kålrøtter 32 prosent etter tre dager i
romtemperatur etterfulgt av kjølelagring i tre uker. Store kålrøtter hadde bare 19 prosent vekttap når de var lagret ved de samme betingelsene.
Jakter på den beste emballasjen
Det er
stor skepsis til plastemballasje. Det er derfor viktig å dokumentere hvorvidt
plastemballasje er nødvendig, bidrar til bedre holdbarhet og mindre matsvinn. Det
var målet med prosjektet HoldbarSjekken.
BAMA var
prosjekteier, og de har i samarbeid med Nofima og andre prosjektpartnere
utviklet et kunnskapsbasert testsystem for valg av riktig emballasje for frukt
og grønnsaker. Målet er å effektivisere testing av fremtidig emballasje for eksisterende og nye produkter.
Annonse
I denne studien dokumenterte forskerne holdbarheten til utvalgte produkter. De registrerte tap av vekt og endringer i smak, lukt eller tekstur i lagringsperioden.
Alle grønnsakene og fruktene som ble undersøkt, ble
lagret i plast, fiber og uten emballasje. Lagringen foregikk både under optimale temperaturer og under mer realistiske betingelser – slik det kan være både i butikker og hjemme hos folk.
Fakta om forskningen
HoldbarSjekken er et innovasjonsprosjekt finansiert av Norges Forskningsråd (2020–2022) med BAMA Gruppen som prosjekteier. Det forskningsfaglige arbeidet ble ledet av Nofima. Andre prosjektdeltagere var emballasjeleverandørene Moltzau Packaging og NNZ, dagligvarekjedene NorgesGruppen og Rema 1000, og Gartnerhallen.