UiT Norges arktiske universitetUiTNorges arktiske universitet
Publisert
Det er en fin høstdag i Alta og en hel gjeng er samlet på Arones for å høste inn sesongens fangst.
Unge, gamle, studenter og andre graver i jorden. De er forskjellige, men én ting har de til felles: Å dyrke sin egen mat.
Ann-Karin (71) og Henning (25) trekker opp poteter i dag. De samarbeider om en parsell, altså sin del av folkehagen. Det er første gang de prøver seg på dette.
– Vi har dyrket potet, rødbeter, hjertesalat, grønkål og vårløk, forteller de.
Ann-Karin er bestemoren til Henning, og gjennom denne hagen har de vært mer sammen enn vanlig.
Ann-Karin bor i blokk og synes folkehagen er en fin mulighet for å dyrke noe selv.(Foto: Vanja Ulfsnes / UiT)
– Jeg synes det er artig, for vi kommer jo litt nærmere hverandre gjennom dette prosjektet, sier Ann-Karin.
Henning forteller at samarbeidet har gått bra så langt.
– Jeg har vært mer på besøk hos bestemor etter vi startet med dette.
På prosjektgruppen sammen med Søren Mosgaard Andreasen er også Siss-Mari Solli og Monica Sedahl.(Foto: Vanja Ulfsnes / UiT)
Folkehager gir bedre psykisk helse
Prosjektleder Søren Mosgaard Andreasen forteller at folkehagen ble skapt da prosjektgruppen fra studiet Barnevern og Sosialt Arbeid fikk i oppdrag å skape noe som vil komma Altas befolkning til gode. Men det er ikke helt tilfeldig at det ble en folkehage.
De har nemlig basert seg på forskning.
– Forskningen er krystallklar. Man får styrket psykisk helse av å jobbe i folkehager, sier Mosgaard Andreasen.
Studier viser at å være i naturen er forbundet med ro, positive tanker og opplevelsen av en indre sammenheng.
Men folkehager gir noe ekstra i tillegg.
– Folkehager skaper et felleskap. Folk som ikke kjenner hverandre, blir kjent på tvers av alder og sosiale skiller forteller Mosgaard Andreasen.
Akkurat det med alder kan Ann-Karin bekrefte.
– Jeg er gammel, og Henning er ung. Med folkehagen har vi noe felles å snakke om og det blir så lett å kose seg sammen, sier Ann Karin.
For de som aldri har dyrket sin egen mat før, kan det være fint å være med i et folkehageprosjekt, for da får man hjelp.
Annonse
Prosjektleder Søren Mosgaard Andreasen ser utover folkehagen mens gjengen koker nyplukkede poteter.(Foto: Vanja Ulfsnes / UiT)
Eksperter veileder gjennom sesongen
Det er flere som dyrker grønnsaker for første gang i sitt liv.
– Vi hjelper til og gir veiledning gjennom prosessen, forteller Mosgaard Andreasen.
En gang i måneden får alle medlemmene en e-post med informasjon om hva som bør gjøres og hvordan. De har også felles utplantingsdag og innhøstningsdag. Og i løpet av vinteren er det seminarer.
– Vi vil med dette skape et fellesskap, sier Mosgaard Andreasen.
Denne første sesongen var vellykket, og UiT ønsker å fortsette med folkehagen.
– Nå har vi bestilt et drivhus på 64 kvm, så det blir spennende å se om vi rekker å sette det opp før vinteren, forteller Mosgaard Andreasen.
Det vil gi Altas befolkning muligheten til å dyrke grønnsaker som krever mer varme som for eksempel agurk og tomat.
I mellomtiden kan deltagerne av folkehagen nyte årets egendyrkede grønnsaker.
– Etter første innhøstning dro vi hjem til meg. Vi stekte ovnsbakte poteter med laks og rødbeter, forteller Ann-Karin.
For de som aldri har dyrket sin egen mat før, kan det være fint å være med i et folkehageprosjekt.(Foto: Vanja Ulfsnes / UiT)
Eva Linn G. Skjæret plukker poteter sammen med sin guddatter.