Opp mot 1 million fisker døde på grunn av alger i Nordland og Troms
Algeoppblomstring har ført til at store mengder fisk er døde hos oppdrettere i Nordland og Troms. Foreløpig er det anslått at 1 million fisker er døde.
Død laks ligger med buken opp flytende i vannet etter algeoppblomstring i 2019. Nå pågår det en oppblomstring av alger som påvirker gjellene hos fisk og gjør det vanskelig å ta opp oksygen.(Foto: Berit Roald / NTB)
NTB.
Publisert
To algetyper er knyttet til hendelsen: Phaeocystis og Chrysochromulina. Disse kan skille ut stoffer som påvirker gjellene hos fisken og gjøre det vanskelig å ta opp oksygen.
– Algeoppblomstringen begynte allerede i april og har pågått litt flekkvis, ikke konstant, sier forsker Lars-Johan Naustvoll i Havforskningsinstituttet til NTB.
Han understreker at dette ikke er som forsommeren 2019, da lakseoppdrettere i Nordland og Troms ble rammet av «dødsalgen» Chrysochromulina. Nær 8 millioner slakteferdige laks døde, med tap på flere hundre millioner kroner det året.
– Vi er ikke der, sier Naustvoll.
Spredningsvarselet mandag viser at algene trolig vil spre seg lenger nordover. De neste 24–48 timene vil eventuell oppblomstring spre seg nordover i Solbergfjorden opp til Reisafjorden. Deretter vil en eventuell oppblomstring gå sørover mot Tranøyfjorden og Stonglandet. Områdene vest av Stonglandet og sørvestlig del av Tranøyfjorden mest utsatt.
Fiskeridirektoratet opplyser at det foreløpig er estimert fra oppdretterne opp mot 1 million død fisk, hvorav 250.000 er smolt.
Utviklingen følges tett, og myndighetene er i løpende dialog med berørte aktører. Oppdrettere i området PO10 ble tidlig varslet om muligheten for spredning fra Øksfjorden (PO9) og oppfordret til økt beredskap.
– Det var ganske rolig i 17. mai-helga, men vi varslet at det ville blomstre opp igjen omtrent i dag. Og så fikk de problemer i går, eller i natt, sier Naustvoll mandag.
Det har vært utfordringer med håndtering av død fisk, men alle oppdretterne har opplyst at de har hatt kontroll på situasjonen, ifølge direktoratet.
Skjer med jevne mellomrom
– Det pågår fortsatt opprydding i merder der fisk har sunket til bunnen, og tallet på død fisk kan bli høyere, sier Arnt Inge Berget, seksjonssjef for seksjon akvakulturtilsyn og veiledning i Fiskeridirektoratet.
Oppdretterne er bedt om å følge med på tegn som endret atferd hos fisken, redusert sikt i vannet og økt dødelighet.
Naustvoll sier at slike algeoppblomstringer ikke er uventet.
– Ja, det er skummelt, og ja, det er trist for de som er berørt, men dette er naturen. Vi har sett det de siste 25 årene, at vi får denne typen hendelser, med jevne mellomrom, sier han.