
Nytt fra akademia: Joly håndplukket UiT-filmer til egen filmfestival
Med sin egen filmfestival i Paris ønsker Eva Joly å påvirke den politiske debatten i Europa. To av årets festivalfilmer er laget ved UiT - Norges arktiske universitet, og invitert til festivalen av Joly selv.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I fjor var tema for Carteblanche à Eva Joly-festivalen «Whistleblowers », varslere. I år er det folkevandringer, migrasjon – et tema hun selv mener det er vanskelig å snakke om i offentligheten.
- Jeg ønsker at årets festival skal synliggjøre at migrasjon ikke er et abstrakt tema som ikke angår oss, sier Joly, som er tilknyttet UiT gjennom en professor II-stilling ved Fakultetet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning.
På festivalen legger opp til diskusjoner omkring temaet i filmene med publikum og filmskaperne. Hun har tidligere promotert filmmiljøet ved UiT i Frankrike, og har denne gangen har hun håndplukket UiT-filmene Les Mairuuwas og Le Memoire Dure til sin egen festival.
Filmen Les Mairuuwas - Livet ved en vannpost – skildrere et miljø av foreldreløse ungdommer som har stukket hjemmefra for å søke lykken ved en vannpost i byen Ngaoundere i Nord-Kamerun. Fordi innlagt vann i husene er dyrt, blir vannposten en mulighet til å tjene penger og her utvikler det seg et fellesskap. Den er laget av Trond Waage, som også er førsteamanuensis på Visuelle Kulturstudier ved UiT.
Også den andre UiT-filmen, La Mémoire Dure, handler om ungdom og migrasjon. Filmskaperen Rossella Ragazzi jobber i dag som førsteamanuensis ved Tromsø Museum, men da hun ga ut filmen for 15 år siden var det som et ledd i forskningen sin ved Visuelle Kulturstudier.
Les mer om filmene og intervju med Eva Joly hos UiT - Norges arktiske universitet.