Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Agder - les mer.

– Vi klarte det, sa den britiske statsministeren Boris Johnson sin seierstale.

Boris Johnson er valgvinner i Storbritannia

Boris Johnson og de konservative får rent flertall i det britiske Parlamentet og gjør det beste valget siden Margaret Thatcher i 1987.

London, 13. desember, klokken 08.30: Alle valgkretser bortsett fra én er nå telt opp. Opptellingen viser at de De konservative får 364 mandater i Underhuset, mens Labour får 203.

Det gir et solid flertall for Boris Johnson, og med det flertallet kan han gjennomføre sitt valgkampløfte om å gå ut av EU 31. januar.

– Valgresultatet er en katastrofe for Labour og Jeremy Corbyn. Og det er en knusende seier for De konservative og Boris Johnson.

Det sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

Corbyn mislyktes

– Corbyn har mislyktes med sin vakling i brexit-spørsmålet, mens Johnson har vunnet frem med sitt enkle budskap om å get brexit done, sier Mustad.

Han ser ikke for seg at Corbyn kan fortsette som Labour-leder. Mens De konservative har gjort sitt beste valg på lenge, har det britiske arbeiderpartiet gjort sitt dårligste valg siden 1935.

– Et slikt resultat betyr slutten for Corbyn, og jeg tror ikke det tar lang tid før han trekker seg eller blir bedt om å gå av som Labour-leder, sier Mustad.

Storbritannia-eksperten minner om det forrige katastrofe-valget for Labour i 1983. Da fikk Labours Michael Foot 209 mandater. Nå får Corbyns Labour enda færre med sine 203 mandater.

– Boris Johnson har lyktes og er den klare valgvinneren. Nå kan han fortsette som statsminister og gjennomføre sin brexit-plan, sier Jan Erik Mustad.

Åpner for å få unna brexit

«Få brexit gjort, frigjør Storbritannias potensial» (Get Brexit done, Unleash Britain´s potential) har vært slagordet og mantraet for Boris Johnson under valgkampen. Med rent flertall i parlamentet får han sjansen til å gjennomføre første steg ut av EU.

– Nå har han flertall. Med det vil han kunne ta Storbritannia ut av EU 31. januar, som har vært hans store valgkampsak. Men vi huske at skilsmisseavtalen med EU ikke er noe endelig farvel med unionen, sier Mustad.

Johnson og hans regjering kommer til å bruke 2020 på å forhandle med EU om handelsavtaler. Mustad og mange andre eksperter peker på at ett år antakelig vil være for lite til å bli ferdig med forhandlingene.

– Boris Johnson har fått et klart mandat til å følge sin brexit-plan. Men brexit vil fremdeles prege britisk politikk hele neste år og vel så det. Canada brukte syv år på å få en endelig handelsavtale med EU, sier Mustad.

Etter forrige parlamentsvalg i 2017 hadde De konservative 316 mandater og Labour hadde 262. Denne gangen får altså De konservative 364 og Labour 203 mandater.

Parlamentsvalget 2019

BBCs valgdagsmåling: Valgdagen torsdag 12.desember 2019 klokken 22.00 (britisk tid):

De Konservative 368 mandater

Labour 191 mandater

SNP (Scottish Nationalist Party) 55 mandater

Liberaldemokratiene 13 mandater

Parlamentsvalget 2019: Det velges 650 representanter til Underhuset. Storbritannia er delt i 650 valgkretser og bare den med flest stemmer i hver krets sitter i Underhuset.

Slik er setefordelingen i parlamentet:

  • England 523 seter
  • Skottland 59 seter
  • Wales 40 seter
  • Nord-Irland 18 seter
Powered by Labrador CMS