Det er mindre salt, fett og sukker i norske matvarer nå enn før.

Det er blitt mindre salt, sukker og fett i maten – uten at du har visst om det

For gradvis å venne forbrukerne til ny smak på kjente produkter, har produsenter i fem år litt etter litt redusert innholdet av salt, sukker og fett.

Et av de mest effektive tiltakene de siste årene for å få folk til å spise sunnere, er at matvarer vi er vant til å bruke, er blitt forandret, ifølge Fafo-forsker Anne Hatløy.

– Eksisterende produkter har fått en gradvis reduksjon av salt, fett og sukker. Melken har gradvis fått mindre fett. Pizzaen har gradvis fått mindre salt. Forbrukeren tar egentlig ikke egne valg. Men det produktet de vanligvis kjøper, har blitt gradvis sunnere, sa Hatløy torsdag.

Hun deltok på Fafos lansering av sluttrapporten som evaluerer «Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold». Denne avtalen signerte matbransjen og helsemyndighetene i Norge i 2016. Den er evaluert etter fem år.

Mettet fett er byttet med umettet

Forbrukerne vil legge mer merke til en smaksendring i maten om vi er klar over at noe er endret. Derfor er det et poeng at forandringen foregår i det stille. Dette er særlig effektivt når vi gradvis skal venne oss til mindre salt mat.

I tillegg til at det er kuttet i salt, fett og sukker, er mettet fett blitt byttet ut med umettet fett i matvarer vi er vant til å kjøpe.

Større utvalg

Det var fire områder matvarebransjen skulle jobbe med. Forbrukerne skulle spise mindre salt, mindre sukker, mindre mettet fett og mer grovt korn, frukt og grønt.

Forskerne har ikke sjekket om forbruket har blitt redusert, de har sjekket om avtalen gir en god måte å jobbe på.

To tiltak peker seg ut som de beste innenfor de fire områdene, ifølge forskerne: At det er utviklet nye produkter, slik at forbrukerne kan ta bevisste, sunne valg. Og at produkter som allerede har vært i salg, er forbedret.

Også markedsføring vært blant de viktigste tiltakene i årene fra 2017 til 2021.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS