Lynrask robot-arm tar i mot

En dag kan den brukes til å rydde opp romsøppel. Se video.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I videoen kan du se robot-armen ta i mot en tennisracket, en ball og en flaske. Det er det at den kan ta i mot så forskjellige gjenstander som gjør den nye robot-armen unik.

Armen har tre ledd og en avansert hånd som kan ta i mot ulike gjenstander på under en femhundredels sekund.

Armen er utviklet ved EPFL, den polytekniske skolen i Lausanne i Sveits.

Forskerne bak robotarmen ser blant annet for seg at den kan brukes til å fange opp romsøppel - biter av gamle satelliter, raketter og romstasjoner som har kollidert i rommet.

Romsøppel varierer veldig i størrelse. Noen ting er bittesmå, mens andre kan veie tonnevis. Å rydde opp romsøppelet er vanskelig, men kanskje kan en robotarm gjøre jobben. (Foto: (Illustrasjon: NASA))

Romsøppel-problemet er stort, og kan gjøre det vanskelig å skyte opp satelliter i fremtiden.

Forskerne bak armen sier at de har vært inspirert av hvordan mennesker lærer. I stedet for å gi roboten spesifikke instruksjoner, så får roboten presentert en rekke mulige baner.

Roboten får så hjelp av et menneske til å posisjonere seg riktig når ting kommer flyvende, og til slutt lærer den.

- Dagens maskiner er ofte forhåndsprogrammert og kan ikke behandle data fort nok. Deres eneste valg er å regne om banene, og det tar for mye tid, sier Aude Billard, som er en av forskerne ved LASA-laboratoriet hvor armen er utviklet, i en pressemelding.

For å lære robotene å ta i mot så ulike gjenstander som mulig så kastet forskerne en ball, en tom flaske, en halvfull flaske, en hammer og en tennisracket.

Referanse:

Aude Billard m.fl: Catching Objects in Flight, IEEE Transactions on Robotics, mai 2014

Powered by Labrador CMS