Ultraprosessert mat: – Noen må tørre å gjøre som med røykeloven
Matindustrien står fritt til å utvikle usunn mat som vi ikke klarer å slutte å spise. Vi står igjen med ansvaret for å begrense oss. Kan det fortsette slik?
(Foto: T.Vyc / Shutterstock / NTB)
Ingrid SpildeIngridSpildeIngrid Spildejournalist
Publisert
Vi har fått et matsystem som styres av
industriens ønske om profitt, ikke av hvilke behov mennesker faktisk har, mener
forskere. (Lenke til tidligere sak)
For at selskapene skal øke omsetningen, er det en fordel at forbrukerne
kjøper mer mat – selv når de ikke trenger det.
Så hvordan skal folk klare å velge sunn mat og begrense
hvor mye de spiser?
– Er dette bare individets ansvar?
Det kan være viktig å sette en klar advarsel på de mest skadelige produktene, mener klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.(Foto: Anita Sælø)
Utenom krav til matsikkerhet, er det få begrensninger på
produksjon og salg av slike produkter. I stedet gir myndighetene kostråd som oppfordrer
folk til å begrense usunn mat og antall kalorier.
– Men er dette bare individets ansvar? spør Tine Sundfør,
klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring.
Hun jobber nettopp med å
hjelpe folk til å spise sunnere.
Sundfør mener det er på tide at samfunnet begynner å
regulere markedsføring og salg av slike varer.
– Det nytter ikke bare med holdningskampanjer. Vi må gå fra
retningslinjer til forskrifter, sier hun.
– Vi trenger radikale endringer
Simon Dankel, professor ved Universitetet i Bergen, mener at
vi trenger radikale endringer.
– Vi er i en helsekrise, med stor økning i fedme og
livsstilssykdommer, og da trenger vi å gjøre noe annerledes.
– Noen må tørre å gjøre som med røykeloven, innse alvoret og
slå ned på at industrien får bruke mat til å få størst mulig profitt, sier
Dankel.
– Vi er i en helsekrise, og da trenger vi å gjøre noe annerledes, sier Simon Dankel, professor ved Universitetet i Bergen(Foto: Synnøve Ygre Hauge/UiB)
Gjeninnføre sukkeravgiften
Sundfør var nylig med i en ekspertgruppe som utredet hvilke
tiltak som kan gi bedre kosthold.
– Vi vet at sukkeravgift har effekt, sier hun.
Annonse
Tidligere var det avgift på godteri, sukkerholdig brus og
andre søtsaker, men den ble fjernet i 2021.
Sundfør mener inntekter fra en gjeninnført sukkeravgift kunne
brukes til å subsidiere sunne varer, som gratis frukt og grønt i skolen. Hun
anbefaler også å styrke undervisningen i helse og matlaging.
– Mange kan for lite om å lage mat. I Storbritannia har en
femdel av befolkningen bare en mikrobølgeovn på kjøkkenet. Da sier det seg selv
av det blir mye ultraprosessert mat, sier hun.
Merkeordning med advarsel
Sundfør er også kritisk til det hun kaller sunnvasking av
usunne ultraprosesserte produkter.
– Annenhver unge har med seg en müslibar i matpakka. Det
framstilles som sunt, men det er som en sjokolade.
Sundfør mener en ny merkeordning ville gjort dette
tydeligere.
– Vi har jo lenge hatt nøkkelhullmerket på det best valget,
men kanskje kan det være viktig å ha en klar advarsel på de mest skadelige
produktene, sier hun.
Regler for porsjoner og markedsføring
Sundfør vil også gjerne ha lover som regulerer
porsjonsstørrelsene, for eksempel hvor store posene med snacks kan være.
– Jeg synes ikke det skal være lov til å selge seks liter
brus pakket sammen i en plastpakke, sier hun.
I tillegg mener Sundfør det må være strengere regler for
markedsføring og hvilke steder usunne produkter kan selges.
Annonse
– Det er helt sprøtt at det selges brus i skolekantina og
at det lukter boller og pølser i kiosken på sykehuset. Eller at
idrettsarrangementer for barn sponses av produsenter for energidrikker.
Dankel mener det er svært problematisk at markedsføring fra
matindustrien skal få styre folks matvalg.
– Jeg synes vi har tatt et skritt i riktig retning med det
nylig innførte forbudet mot markedsføring rettet mot barn – det synes jeg vi skal
utvide til voksne, sier han.
Helsemyndighetene: – Å regulere salg er inngripende
Usman Ahmad Mushtaq, statssekretær i Helse og
omsorgsdepartementet, sier vi må erkjenne at vi ikke har god nok måloppnåelse
på kostholdsområdet.
– Det er behov for flere strukturelle tiltak som bedre
legger til rette for at folk kan ta sunnere valg, skriver han til forskning.no.
Dette handler om hva slags mat som er tilgjengelig der vi
ferdes, men også pris, markedsføring og merking av maten. Reguleringer av
salget er derimot en annen sak.
Det er utfordrende å se for seg inngripende regulering av ultraprosessert mat og drikke, mener Usman Ahmad Mushtaq, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.(Foto: Helse- og omsorgsdepartementet)
– Å regulere salg av produkter er et ganske inngripende
tiltak. I dag gjelder dette kun et svært begrenset utvalg varer som vi ønsker
at befolkningen ikke skal innta, som tobakk, alkohol og nå også energidrikk for
barn.
– Det er mer utfordrende å se for seg tilvarende
reguleringer på mat- og drikkevarer generelt, inkludert produkter som bør
begrenses, men som kan inngå i kostholdet i små mengder.
Mushtaq mener også det er viktig å huske at ikke alle
ultraprosesserte matvarer er usunne.
– Kan føre til stigmatisering
Seniorforsker Paula Varela-Tomasco ved Nofima mener
at tilgjengeligheten, markedsføringen og bekvemmeligheten av ultraprosessert
mat er sentrale kjennetegn ved moderne fedmefremkallende miljøer.
Annonse
Men samtidig har ultraprosessert mat også spilt en rolle i å
sikre billig, stabil og trygg mat globalt, spesielt i områder med begrenset
tilgang til ferske råvarer, skriver hun i en e-post til forskning.no.
– Kritikk av ultraprosessert mat må ta hensyn til sosiale
ulikheter: forbrukere med lav inntekt har ofte begrenset valgfrihet. Å
demonisere ultraprosessert mat uten å ta hensyn til faktorer som pris,
tilgjengelighet og tid kan føre til stigmatisering.
– Effektive tiltak må være helhetlige, kombinere økonomiske
insentiver, praktiske løsninger og kjønns- og sosialt sensitive strategier.
Slik at det å spise mindre ultraprosessert mat blir en realistisk og rettferdig mulighet for alle, skriver
Varela-Tomasco.
– Vi må sikre at reduksjon av ultraprosessert mat ikke blir en privilegert praksis, men en realistisk og rettferdig mulighet for alle, mener seniorforsker i Nofima, Paula Varela-Tomasco.(Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Nofima)
Noe er de tross alt enige om
Det har vært mye diskusjon om definisjonene av ultraprosessert
mat, fordi produkter som grovbrød og yoghurt kan havne i denne kategorien. Her
er fagfolk uenige om kategoriseringen.
Samtidig er ekspertene tross alt enige om mye. Da er det en
god ide å begynne der, mener Sundfør.
– Som at vi må begrense inntaket av godteri, snacks, brus og
andre søte drikker, butikkbakte kaker og kjeks, ferdigpizza og lasagne med
masse siktet mel og prosesserte kjøttvarer som pølser, burgere og bacon. Alle
disse matvarene anbefaler jo kostrådene allerede at vi bør kutte ned på.
– Hvis vi holdt fokus på dette fra alle fronter, så hadde
ikke folk trengt å bruke så mye energi på uenighetene.
– Burde vedkjent at det bidrar til overkonsum
Dankel mener likevel det kan være lurt å også unngå ultraprosesserte
varer som ikke allerede omfattes av kostrådene. Han mener anbefalingene burde sagt
noe om tilsetninger og prosessering som forsterker smaken eller som gjør at vi
spiser fortere.
– Kostrådene burde vedkjent at de grepene er med å bidra til
overkonsum og at vi bør styre unna slik mat, sier han.
– Jeg forstår kritikken mot klassifiseringen, men vi må
endre kurs. Da må noen gå foran og se etter en god retning videre.
Annonse
– Det å velge mindre prosessert mat kan være en nyttig
strategi for å få kontroll på matinntaket, sier Dankel.
– Vi må erkjenne at profittsystemene er et grunnlag for
prosessering – de har som mål å få folk til å spise mer. Forskningen har vist
at dette er en uheldig situasjon, og da er det grunn til politiske endringer.