Edderkopper bytter gaver mot sex

Tenker du at jo bedre gave du gir til kjæresten, jo større er sjansen for at det blir noe på deg? Noen edderkopper tilbyr gaver mot parring.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hannen er i ferd med å gi den hvite rundingen - gaven - til sin utkårende. Sannsynligvis ender det hele i en hyrdestund. (Foto: skjermdump fra YouTube)

Gjensidighet er en sterk følelse, og når du får en gave blir du gjerne både takknemlig og gavmildt innstilt mot giveren

Edderkopphanner har skjønt akkurat det, og utnytter gjensidigheten fullt ut i livets store kamp:

Hannene i arten stor lyngrovedderkopp, som vi også har her til lands, bruker gaver for å overtale hunnene til å ha sex med seg.

På samme måte som at det å handle julegaver kan føles som et enormt offer, er det også kostbart for edderkoppen å holde på givergleden:

Den blir tregere når den sleper rundt på en pakke, og risikerer derfor å bli spist.

Parer seg mens hun eter

Insekter og edderkopper er kjent for å bruke rare taktikker for å tiltrekke seg partnere. Lyngrovedderkopphannen leker for eksempel også iblant død med et nyfanget bytte i munnen, og når hunner kommer for å ta maten, hopper han opp og parer seg med henne.

Men for det meste oppfører de seg altså mer gentlemanaktig enn som så.

I denne videoen kan du se en hannedderkopp med en gavepakket matbit i munnen forsøke å nærme seg en hunnedderkopp:

Når hun til slutt tar imot gaven og setter i gang med etingen, kan hannen befrukte i ro og mak.

God til å slåss, men tregere

I naturen handler det meste om å maksimere utbytte med minimal innsats. Slovakiske og amerikanske forskere undersøkte derfor hvilke kostnader slik gavebæring påfører hannedderkoppene i en skog i Slovakia.

Hannene har nemlig en tendens til å fange og pakke inn gaven før han faktisk møter en hunn, og derfor er det ikke rart om det koster ham noe å drasse rundt på en pakke dag ut og dag inn.

Pavol Prokop og Michael Maxwell sjekket derfor om gavebærende edderkopper var tregere enn edderkopper uten gaver i kjeften, og hvordan gavene påvirket utfallet av slåsskamper hannene imellom.

Det viste seg at hannene faktisk ble tregere med gaver enn uten dem, konkluderer forskerne. Derimot hadde ikke gavene noe å si for utfallet av kamper mellom edderkoppene.

Kostnad er beviset for gevinst

Det at gavegivingen har en kostnad for edderkoppene, er for forskerne et tydelig bevis på at den har en enda større gevinst. Hvis ikke, ville jo de gavegivende edderkoppene tapt i kampen om hunnene og dødd ut ganske kjapt.

Nøyaktig hvilke gevinster det er snakk om, kan forskerne ikke si for sikkert, men sannsynligvis er det snakk om flere ting:

Det ser for eksempel ut til at hanner som gir gaver får lov til å pare seg både oftere og lengre med hunner. Dessuten kan det hende at avkommet har bedre overlevelsessjanse om moren deres starter unnfangelsesprosessen med et skikkelig måltid.

Det å drasse rundt på et svært bytte, i håp om å treffe på ei dame, gjør edderkoppen mindre lett til beins enn vanlig. Dermed øker sjansen for at han selv blir noens måltid. (Foto: Leviathan/Wikimedia Creative Commons)

Ærlighet varer lengst

Så hva med juks?

I og med at gavegivingen gir en evolusjonær fordel, tenkte forskerne at det ikke ville være utenkelig om småkrypene å pakke inn kvister eller greiner for så å gi slike ubrukelige gaver til hunnene.

Da ville de fått paringsfordelen, men uten ulempen med å fange et bytte.

Heldigvis ser det ut til at verden faktisk er god på bunnen. Forskerne undersøkte gavene, og fant mat i dem alle.

Dessuten var det en klar og sterk sammenheng mellom gavens størrelse og gavens innhold. Edderkoppene pakker altså ikke inn små ting i store kokonger for å virke mer gavmilde – det eldste og dårligste gavetrikset i boka.

Kilde:

P. Prokop og M.R. Maxwell:  Gift carrying in the spider Pisaura mirabilis: nuptial gift contents in nature and effects on male running speed and fighting success. Animal Behaviour, vol. 83, nr. 6, side 1395-1399, 2012.

Powered by Labrador CMS