Eksemplaret av Chimerarachne yingi er svært godt bevart i rav.  (Foto: University of Kansas, KU News Service)
Eksemplaret av Chimerarachne yingi er svært godt bevart i rav. (Foto: University of Kansas, KU News Service)

Da edderkoppene hadde hale

En godt bevart 100 million-åring kan være mellomleddet mellom fortidsedderkopper med hale og våre veggkrypere.

Det ser ut som om det var i går den lille edderkoppen ble klistret inn i klodens arts-album i en kladd med kvae. Men den har altså ligget der i 100 millioner år. Det har også tre andre eksemplarer av samme type.

Denne uka presenterer to ulike forskerteam sine studier av de godt bevarte krypene med det latinske navnet Chimerachne yingi.

Den store interessen for de fire edderkoppene skyldes at de kan representere et hittil usett stadium på veien mellom en gammel stamfar til edderkoppene og dagens edderkopper.

De tidligere krypene minnet om edderkopper, men hadde ikke spinnvorter. Derimot kunne de skryte av en lang hale.

De fire eksemplarene av C. yingi ligger midt imellom. De har fått spinnvorter som moderne edderkopper, men beholdt forfarens hale.

De to forskerteamene er imidlertid ikke enige om akkurat hvor i livets tre C. yingi passer inn. Det ene teamet tror det er snakk om en gruppe utdødde slektninger av dagens edderkopper. Det andre teamet mener C. yingi faktisk kan ha vært en av de første ekte edderkoppene.

Slik ser forskerne for seg at C. yingi så ut i levende live. (Foto: University of Kansas, KU News Service)
Slik ser forskerne for seg at C. yingi så ut i levende live. (Foto: University of Kansas, KU News Service)

Referanse:

Bo Wang m. fl., Cretaceous arachnid Chimerarachne yingi gen. et sp. nov. illuminates spider origins, Nature Ecology and Ecolution, februar 2018. Sammendrag.

Diying Huang m. fl., Origin of spiders and their spinning organs illuminated by mid-Cretaceous amber fossils, Nature Ecology and Ecolution, februar 2018. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS