Rotete senger dreper

Endelig en unnskyldning for ikke å rydde senga: Det får middene til å tørke ut og krepere. En britisk datamodell beregner de mest effektive antimidd-metoder på hjemmefronten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'Du deler seng med tusenvis av disse krypene.'
"Du deler seng med tusenvis av disse krypene."

Er senga di passe varm og fuktig kan det være opptil 1,5 millioner husstøvmidd som koser seg sammen med deg. De små krypene på under en halv millimeter knasker i seg hudpartikler vi flasser av i senga.

Problemet er at midden skiter lort som er liten nok til å pustes inn i lungene og kan gi allergi. Astma og allergi er økende i en rekke land, og i Norge er det en av de mest utbredte helseplagene. 16 prosent av befolkningen lider av astma og luftveisallergier, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Uredd og tørr seng

- Vi vet at midd tar opp vann fra lufta ved hjelp av små kjertler utenpå kroppen, sier Stephen Pretlove, foreleser i bygningsteknologi ved britiske Kingston University.

'Lort fra husstøvmidd er en av de viktigste årsakene til astma.'
"Lort fra husstøvmidd er en av de viktigste årsakene til astma."

- Noe så enkelt som å la senga være uredd i løpet av dagen kan fjerne fuktighet fra madrass og laken så middene tørker ut og dør.

Luftfuktighet er middens svake punkt. Den tar opp vann ved å drikke en saltløsning som skilles ut under “armhulene” på forbenene. Hvis lufta blir for tørr vil saltet krystallisere seg, og væsketransporten stoppe opp. Derfor trenger midden ei ryddig seng med dyne som beskytter mot uttørking.

Datamodell spår middbestanden

Pretlove og resten av det britiske forskerteamet har utviklet en datamodell som beregner hvordan midd påvirkes av temperatur og fuktighet i senger, tepper og andre middsteder, i ulike hus med forskjellig antall beboere. Gruppa av miljøforskere, bygningsforskere og zoologer bruker datamodellen for å finne hvilke grep som kan brukes mot midd i hjemmet.

- Vi ønsker å finne ut hvordan hus kan bygges og brukes slik at middbestanden kommer ned på et ufarlig nivå, sier Tadj Oreszczyn, professor i energi- og miljøfag ved University College London.

Planter midd i senga

Neste fase i prosjektet blir å plante midd i senger i 36 britiske hus spredd rundt i landet, og teste hvordan beboernes rutiner påvirker middbestanden. Forskerne vil også prøve ut virkningen av ulike typer oppvarming, isolering og ventilasjon, med målinger i 60 ulike hus.

'Stephen Pretlove.'
"Stephen Pretlove."

Også midden selv skal under lupa. Zoologene vil undersøke hvordan midd formerer seg i forskjellige forhold, så datamodellen kan bli mer nøyaktig og effektiv.

- Resultatene vil kunne hjelpe arkitekter til å lage sunne hus og helsearbeidere til å peke ut husmiljøer som er i faresonen for middplage, mener Stephen Pretlove.

Referanse

The Environmental Control of House Dust Mites: Validation of a Combined Hygrothermal Population Model.

Les mer…

Prosjektets hjemmeside

Powered by Labrador CMS