Edderkopper satser på variert kosthold

Selv om de fanger insekter i spindelvevet sitt, er ikke edderkopper bare ensporete kjøttspisere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hann av hjulspinneren Aculepeira ceropegia, med pollen i nettet. Hannen blir 7-8 mm lang. Dette er kortere enn hunnen, som kan bli 12-14 mm og er bredere over baken enn mange andre hjulspinnere. (Foto: Dirk Sanders)

Faktisk kan noen av verdens mange edderkopper gomle innpå ganske mye planteføde.

Det har vært en vanlig oppfatning at edderkopper er predatorer som bare vil ha kjøtt, men den nye forskningen i PLOS ONE tegner altså et annet bilde.

Unge hjulspinnere av Aculepeira ceropegia, som også finnes i Norge, har en diett der inntil 25 prosent av maten består av blomsterstøv, altså sporene fra frøplanter.

- Slike edderkopper spiser blomsterstøv i nettet sitt. Pollenkornene er en viktig del av edderkoppenes ernæring, sier forsker Dirk Sanders ved University of Exeter i en pressemelding.

Kan foretrekke plankekost

Edderkoppene kan også foretrekke blomsterstøv, selv når det samtidig også er tilgjengelige byttedyr i nettet, påpeker han.

Sanders og forskerkollega Benjamin Eggs ved University of Bern gjennomførte et kontrollert fôringseksperiment av edderkoppene, og analyserte kostholdet deres..

Duoen fanget 20 individer av A. ceropegia, som ble fordelt på to grupper. Den ene fikk kun bananfluer i nettet sitt, mens den andre fikk både fluer og blomsterstøv.

Det ble også foretatt en feltundersøkelse med unge eksemplarer av Araneus diadematus, og inntaket av pollen var ganske likt også ute i naturen.

- Bør kategoriseres som altetende

Selv om A. ceropegia og A. diadematus spiser mest kjøtt, skriver forskerne at inntaket av blosterstøv er såpass stort at de bør klassifiseres som altetende individer, ikke kun kjøttetere.

Pollenkornene er for store til at de kunne fortæres utilsiktet av edderkoppene, påpeker forskerne.

Blomsterstøvet sklir nemlig ikke rett ned i kroppen, det må ligge i munnen der det brytes ned av enzymer først.

Referanse:

Benjamin Eggs og Dirk Sanders. Herbivory in Spiders: The Importance of Pollen for Orb-Weavers. PLOS ONE. 29. November 29, 2013. DOI: 10.1371/journal.pone.0082637

Powered by Labrador CMS