Spanske, pelskledde kjemper

Mammuter, reinsdyr og pelskledde neshorn levde i dagens Spania og Portugal allerede for 150 000 år siden, og forsvant ikke igjen før for 10 000 år siden, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Disse store, pelskledde pattedyrene levde i Spania og Portugal frem til for 10.000 år siden. Da sluttet den siste istiden, og det ble for varmt for dem. (Illustrasjon: Peter Novák)"

De spanske forskerne som står bak studien har funnet spor etter pattedyr som lever i kalde temperaturer på hele 72 ulike utgravingssteder på den iberiske halvøya, ifølge en pressemelding.

Studien er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Quaternary International.

Trakk mot varmere strøk

Forskerne mener de første pelskledde istidspattedyrene dukket opp i Spania for 150 000 år siden. Tidspunktet stemmer også overens med en svært kraftig global nedkjøling som man har funnet spor i isen på Grønland.

- Isbre-faunaen dukket opp på den iberiske halvøy på denne tiden fordi miljøforholdene i det sentrale og nordlige Europa var så ekstreme at dyra måtte vandre sørover, sier Diego Alvarez-Lao, studiens hovedforfatter, i en pressemelding.

"De fleste av de 72 stedene forskerne har funnet spor etter pattedyr fra istiden ligger nord på den iberianske halvøya. (Foto: NASA)"

Han forteller at de pelskledde vinterdyra ble vanligere i området for rundt 44 000 år siden, men at klimaet var ustabilt og preget av kalde og varme perioder om hverandre.

Døde ut eller vandret nordover

De siste mammutene, reinsdyra og pelskledde neshornene levde i området frem til for rundt 10 000 år siden. Da sluttet den siste istiden, og temperaturene på den nordlige halvkule steg kraftig.

- Den høyere temperaturen forårsaket en biologisk krise for dyrene som kom fra et ekstremt kaldt klima. Noen arter, som reinsdyr og polarrev, fant nye leveområder i arktiske strøk, og her lever de fortsatt.

- Andre, som mammuten og det pelskledde neshornet, var ikke like heldige, avslutter Alvarez-Lao.

Referanse: 

Diego Alvarez-Lao og Nuria Garcia, Chronological distribution of Pleistocene cold-adapted large mammal faunas in the Iberian Peninsula, Quaternary International, Vol. 212, 2010.

Powered by Labrador CMS