Årets vinnerbildet, med tittelen «Bushfire».

Wildlife Photographer of the Year:
Dette er 2020s beste naturbilder, ifølge vanlige folk

Vinneren av publikumsprisen til Wildlife Photographer-konkurransen er kåret.

En strøm av ild som skjærer seg gjennom skogen i den australske delstaten Queensland.

Det var bildet som vant publikumsprisen ved den 56. Wildlife Photographer of the Year-konkurransen.

Fotografen er australske Robert Irwin, sønn av den TV-kjente «krokodillejeger» Steve Irwin, som døde i 2006.

Sammen med familien sin driver han et dyrereservat og en zoologisk hage.

Selv om brannen på bildet ikke endte med å løpe løpsk, er skogbranner en av de største truslene mot naturen i Australia. Klimaendringene gir flere ekstreme varme- og tørkeperioder, som øker risikoen for skogbranner i landet.

Skogbrannene som herjet deler av Australia fra 2019–2020, var ifølge Verdens naturfond (WWF) en av de verste dyrelivskatastrofene i nyere tid. Over tre milliarder dyr ble rammet av brannene, som dekket et område over fire ganger så stort som Danmark.

Dyrenes kår i menneskets verden

Formålet med Wildlife Photographer of the Year er å sette fokus på naturen gjennom humor, empati og fascinasjon. Konkurransen avholdes av britiske Museum of Natural History og har tusenvis av deltakere.

Inntil videre må man nøye seg med å se bildene på dataskjermen. Du kan se flere av publikums favoritter og andre nominerte bilder under og finne den fulle samlingen på hjemmesiden til Wildlife Photographer of the Year.

Det siste farvel. En dyrepasser i Kenya trøster en døende Sudan, den siste levende hannen av arten nordlig hvitt neshorn. Blant publikums favoritter.
Rededrømmer. Fotografen hadde en følelse av det hadde flyttet noen inn i en kasse festet på et furutre i hagen hans. Og ganske riktig fant han to ekorn som lå og koste seg i et hyggelig innredet rede. Blant publikums favoritter.
Nærkontakt. En nysgjerrig elg i Grand Teton National Park i Wyoming ser nærmere på en hund i en forbipasserende bil. Elger er store og uforutsigbare dyr, og hunden ser ikke helt bekvem ut. Blant publikums favoritter.
Harekule. En hunn-snøhare kjemper mot kulden i det skotske høylandet. Blant publikums favoritter.
Unge på klippene. En seks måneder gammel snøleopardunge som har kommet vekk fra moren sin, søker ly blant klippene. Bildet ble tatt i Tibet, der de sjeldne kattene, i motsetning til andre steder, ikke jages av krypskyttere.
Sameksistens. En leken asiatisk palmeruller-unge får en haik i en veske. Den foreldreløse ungen på bildet lever fritt i en liten indisk landsby. Andre steder i verden holdes dyrene fanget i små bur, ettersom avføringen deres brukes til å produsere en spesiell form for kaffe.
Ekte hagegnomer. På Marco Island i Florida finner man ikke bare luksushoteller og vakre strender, men også graveugler.
Et spesielt øyeblikk. Herr og fru Bever med en unge. Fotografen har lenge observert beverne omkring hjemmet og lagt merke til hvordan de påvirker landskapet.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Powered by Labrador CMS