Denne artikkelen er produsert og finansiert av Veterinærinstituttet - les mer.

Med kunnskap får folk også naturligvis mer empati for fisken når de vet hvilke behov den har og hva den er i stand til å føle, sier forsker Kristine Gismervik.

Ingen glad laks uten trygghet og godt vann

PODCAST: Også fisker kan bli frustrert og føle smerte.

Hvordan sikrer vi god fiskevelferd fremover samtidig som oppdrettsnæringen skal vokse? Hvilke oppdrettssystemer egner seg best for fisken i fremtiden?

Spørsmål som dette innen fiskevelferd har blitt et stort og viktig tema som både forbrukere og fiskeoppdrettere er opptatt av.

– Fisk er levende individer med sine egne behov og ikke minst sine egne sanser. Vi må derfor behandle dem på en god måte. Fisken er det viktigste husdyret vi har, og vi er lovpålagt å bry oss om fiskevelferd, forteller forsker innen fiskevelferd Kristine Gismervik ved Veterinærinstituttet.

Menneskesyn bestemmer

Det er først og fremst våre oppfatninger om fisken som har preget måten vi behandler den. Man har ikke tenkt så mye på at fisken er et vesen som kan føle noe særlig og derfor ikke tatt så mye hensyn til den heller.

Fisken kan bli frustrert og føle smerte.

– Vi sier gjerne «kald som en fisk» om personer som nettopp ikke viser mye følelser. Men det blir helt feil å si det om fisken fordi den kan vise følelser og har en atferd som er forenelig både med frustrasjon, forventing og aggresjon, sier hun.

Kristine Gismervik under AquaNor 2019 i Trondheim.

Fisk har følelser

Fisken føler også smerte og smertesansen er en helt livsviktig sans for at alle organismer kan overleve, ta fornuftige valg og ikke bli spist.

Gismervik mener at folk må få litt mer kunnskap om fisken. Da får de også naturligvis mer empati for den, når de vet hvilke behov den har og hva den er i stand til å føle.

I denne episoden av Veterinærinstituttets podcast VETPodden snakker programleder og kommunikasjonsrådgiver Bryndis Holm med forsker innen fiskevelferd Kristine Gismervik om at en glad laks har behov for god ernæring og trygghet.

Den trenger også god vannkvalitet og å unngå sykdommer. Men hvorfor er dette viktig for fiskens velferd?

VETPodden er for deg som er opptatt av god dyrehelse og velferd hos både landdyr og fisk, mattrygghet, klima og miljø. VETPodden kan lastes ned fra Apple Podcast og Spotify. Lytt til episoden:

Powered by Labrador CMS