Annonse

Tre vanlige sykdommer rammer menn hardest

Menn er dårlige til å gå til legen, ifølge en global studie. Men hvorfor er det slik?

Mange menn biter seg i tunga fremfor å søke hjelp, sier sjefpsykolog.
Publisert

Menn blir oftere syke, og de dør oftere av sykdommene sine.

En ny global studie med helsedata fra opptil 200 land og områder, viser at dette bildet går igjen over hele verden.

Forskerne konkluderer med at menn har høyere dødelighet av tre av de vanligste sykdommene i verden: høyt blodtrykk, diabetes og HIV/AIDS.

Studien viser også at menn i mange land er dårligere enn kvinner til å søke medisinsk hjelp når de er syke.

– Det er ikke noe nytt at menn er dårlige til å gå til legen, sier Carsten Bak, som forsker på ulikhet i helse ved University College Lillebælt.

– Men det er nytt at man systematisk dokumenterer forskjellene globalt og viser at menn er dårligere stilt enn kvinner hele veien fra risikofaktorer til død.

Studiens konklusjoner i tall

Dødelighet – det vil si hvor ofte man dør av en sykdom:

  • Høyt blodtrykk: Høyere dødelighet for menn enn kvinner i 53 prosent av landene.
  • Diabetes: Menn dør oftere i 49 prosent av landene.
  • HIV/AIDS: Menn dør oftere i 64 prosent av landene.

Bare i svært få land var dødeligheten høyere blant kvinner. For eksempel var det bare i De forente arabiske emirater at kvinner oftere døde av høyt blodtrykk blant 70–79-åringer. I nesten alle andre land var det ingen klar forskjell mellom menn og kvinner, altså ikke statistisk signifikant.

Sykdomsforekomst:

Høyt blodtrykk: Nesten like utbredt hos menn og kvinner – kun en forskjell i 4 prosent av landene, og da var det menn som oftere ble syke.

Diabetes: Menn hadde oftere diabetes i 30 prosent av landene, sammenlignet med 6 prosent av landene for kvinner.

HIV/AIDS: Menn hadde større sannsynlighet for å bli rammet i 56 prosent av landene, mens kvinner var rammet i 14 prosent av landene.

Livsstil og risikofaktorer:

Menn røyker mer enn kvinner i 86 prosent av landene. Kvinner er oftere overvektige i 64 prosent av landene.

Behandling:

I mange lande blir kvinner oftere diagnostisert, behandlet og fulgt opp for HIV/AIDS. Det gjaldt i henholdsvis 13, 26 og 28 prosent av landene.

Når det gjelder høyt blodtrykk og diabetes, hadde kvinner bedre tilgang til behandling og oppfølging i bare noen få land.

Snakker ikke om sykdom

Et internasjonalt forskerteam, deriblant forsker Angela Chang fra Syddansk Universitet, står bak den nye studien som er publisert i tidsskriftet PLOS Medicine.

Forskerne konkluderer med at kjønn spiller en rolle gjennom hele sykdomsforløpet – fra man utsettes for en risiko til man blir syk, får diagnosen, blir behandlet og til slutt enten overlever eller dør.

Dette er ikke overraskende for Svend Aage Madsen, som er sjefspsykolog ved Rigshospitalet i København og har forsket på menns helse i over to tiår.

I likhet med den nye studien påpeker han at forskjellene mellom menn og kvinner begynner lenge før diagnosen – allerede i evnen til å oppdage symptomer og gjenkjenne at noe er galt.

– Hvis man skal gå til legen, må man først ha en mistanke om at man har et symptom, sier mannsforskeren.

– Det krever både kunnskap og dialog. Kvinner snakker mer med hverandre om symptomer og sykdom, og de møter oftere enn menn sykdomshistorier i mediene.

Biter i seg smertene

Mange menn er blitt oppdratt til å overse smerter og andre tegn på sykdom, forklarer Svend Aage Madsen.

– Det finnes fortsatt en kultur som viderefører visse forestillinger om hva det vil si å være mann, og en av dem er at man skal bite i seg smerten og unngå å vise svakhet. Dette er en av grunnene til at mange menn fortsatt unngår å søke medisinsk hjelp, sier han.

Forskerne bak den nye studien peker også på at maskulinitetsnormer kan holde menn tilbake fra å søke hjelp. De nevner imidlertid også andre mulige forklaringer på forskjellene i dødelighet:

For eksempel kan noen dødsfall blant kvinner ha blitt feilrapportert eller oversett. Det kan også være biologiske forskjeller som gjør at menn er mer sårbare i visse tilfeller, for eksempel for diabetes.

Men disse spørsmålene krever mer forskning, understreker forskerne.

Tause menn

Svend Aage Madsens forskning viser at menn ofte har dårligere erfaringer med leger enn kvinner. Det er ofte et kommunikasjonsgap mellom menn og helsepersonell.

– Mange menn har ikke språket til å forklare hva som er galt, og ofte sier de ikke noe som helst, sier han.

I tillegg er menn det ensomme kjønn.

En studie fra Forum for Menns Helse fra 2024, ledet av Svend Aage Madsen, viste at én av tre menn mellom 30 og 49 år sjelden eller aldri har noen å snakke fortrolig med. Blant menn mellom 50 og 69 år gjelder dette én av fire.

Og når man ikke har noen i nærheten, er det også vanskeligere å få støtte til å oppsøke lege, huske medisinene sine eller gjennomføre et rehabiliteringsprogram, forklarer Madsen.

– Alt dette øker risikoen for at menn ikke får den hjelpen de trenger og til syvende og sist dør tidligere, sier han.

Tar ikke imot rehabilitering

Det ser også ut til at menn er mindre tilbøyelige til å ta imot tilbud om rehabilitering enn kvinner.

Ifølge danske tall fra Forum for Mænds Sundhed er fire av fem deltakere i rehabiliteringsprogrammer etter for eksempel kreft kvinner.

– Programmene er ofte ikke utformet med tanke på menn, forklarer Madsen.

– Mange programmer virker for emosjonelle eller spirituelle, og da faller mange menn fra.

Men erfaringen viser at det kan gjøres annerledes.

– Vi har sett at hvis man skifter fokus og i stedet tilbyr noe der menn gjør noe konkret sammen med andre menn, og der det er mer frihet og fysiske aktiviteter, så fungerer det mye bedre, sier han.

I tillegg tar ikke mennene medisinene sine.

Det er ingen store studier som dokumenterer forskjellen ennå, men i noen få studier er menn intervjuet om hvorfor de ikke tar medisinene sine (som her, her og her), forteller Madsen.

Lavt utdannede og ensomme er i faresonen

Både Svend Aage Madsen og Carsten Bak peker på at menn med lav utdanning og uten partner er særlig utsatt for å bli oversett i helsevesenet.

– Menn med lav utdanning, lav inntekt og ingen nære relasjoner har ofte dårligere kontakt med helsevesenet og dermed større risiko for uoppdagede sykdommer og for tidlig død, sier Madsen.

Mannsforskeren forteller at enslige menn i gjennomsnitt lever sju år kortere enn menn i parforhold.

Carsten Bak legger til at han for tiden forsker på hvordan man bedre kan bruke sosiale nettverk til å hjelpe mindre utdannede og ensomme menn – noe som kan bidra til å oppdage symptomer tidligere.

– Akkurat nå faller disse mennene utenfor helsevesenet, og vi trenger mer kunnskap om hvordan vi kan nå dem, sier han.

Mangel på kunnskap

Forskerne bak den nye studien peker også på et grunnleggende problem: Det finnes altfor lite helsedata som viser forskjeller mellom menn og kvinner i løpet av et sykdomsforløp – og de dataene som finnes, er ofte dårlige.

Et eksempel er diabetes, der de bare kunne analysere behandlingsforløp i 39 av 204 land og territorier – og bare for noen få aldersgrupper. For mange sykdommer finnes det ingen globale data fordelt på kjønn i det hele tatt.

Dette er også en utfordring i Danmark, sier helsesosiolog Carsten Bak:

– Når vi ikke har data fordelt på kjønn og alder, mangler vi en viktig nøkkel til å forstå årsakene til ulikhet i helse, sier han.

– Dermed risikerer vi også å overse hvor det er størst behov for målrettede tiltak.

Svend Aage Madsen legger til:

– Man kan bruke milliarder på å utvikle ny medisin, men det nytter ikke hvis menn ikke går til legen eller ikke tar imot hjelp når den er der, sier han.

– Hvis vi ønsker å redusere ulikhet i helse, må vi tenke mer kjønnsspesifikt, sier Madsen.

Referanse:

Alessandro Feraldi mfl.: Sex-disaggregated data along the gendered health pathways: A review and analysis of global data on hypertension, diabetes, HIV, and AIDS. PLOS Medicine. 2025. DOI: 10.1371/journal.pmed.1004592

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

LES OGSÅ

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS