– Oppvarmingen av havet i fjor sprengte alle grenser og fikk folk til å sperre opp øynene, sier Dag O. Hessen.

– Løpet er kjørt

PODCAST: – Det skal mer enn mirakler til for at vi holder oss under 1,5 graders oppvarming. Det løpet er kjørt, sier biolog Dag O. Hessen.

Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo. I 2020 ga han ut boka Verden på vippepunktet – hvor ille kan det bli?

I denne episoden av Dekodet snakker vi med Hessen om hvordan det egentlig står til med jordas klima nå.

– Er det noen som tror at 1,5-graders-målet fortsatt er oppnåelig?

– Nei, det tror jeg egentlig ikke, ingen i forskningsverdenen iallfall. Man kan diskutere om det skal kalles 1,5 graders «mål», for det gir inntrykk av at det er noe vi børstrekker oss mot. 

– Det er riktigere å kalle dette en grense, men det er ikke noen absolutt grense heller ved and det skjer noe magisk ved 1,5, grad, men det løpet er nok kjørt altså. Det skal mer enn mirakler til for at vi skal holde oss under 1,5 grader. Vi er jo nesten der nå. Også 2 grader begynner å bli vanskelig. Det er ikke trivielt å begrense oppvarmingen til 2 grader, men det er heller ikke umulig.

– Hva er egentlig status nå i mars 2024?

– Oppvarmingen av havet i fjor sprengte alle grenser og fikk folk til å sperre opp øynene. I år er alle rekorder fra fjoråret i ferd med å slås. Dels er dette påskyndet og hjulpet av El Nino-effekten som kommer på toppen, så det er ikke sikkert det blir like varmt i 2025 som i 2024, men oppvarming av hav er en langsom prosess og havet har en enorm varmekapasitet, så den varmen forsvinner ikke med det første. 

– Det vi er på vei mot nå – med Parisavtalens forpliktelser innfridd – det er et sted opp mot 2,7 kanskje helt opp mot 3 grader i år 2100.

– Altså hvis vi fortsetter som nå?

– Selv med Parisavtalens forpliktelser innfridd, så det må skarpere lut til, sier Hessen.

Om Dekodet:

Dekodet er en podcast der Kristian Hope inviterer eksperter og fagfolk inn i studio for å «dekode» hvordan ting henger sammen og fungerer. Temaer strekker seg fra verdensrommet til ernæring & trening, og alt i mellom. Nye episoder publiseres ukentlig, og podden ligger også gratis tilgjengelig på SpotifyApple Podcasts og andre plattformer. Podcasten er produsert av Kristian Hope og distribueres gjennom Podplay.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS