– Har vi ti ledige sekunder, så er det rett opp med smarttelefonen, sier psykologspesialist Tomas Myklebust.

– Vi kjeder oss ikke lenger

PODCAST: – Vi har fjernet oss fra situasjoner hvor hvilenettverket får lov til å jobbe, sier psykolog.

Tomas Myklebust er psykolog og spesialist i klinisk nevropsykologi og har gitt ut boka «Hvil deg sterk». I denne episoden snakker vi om kunsten å hvile og konsekvenser av overdreven skjermbruk.

– Forskning har vist at når vi ikke fokuserer på noe eksternt, når vi bare er i ro og kikker ut vinduet, eller gjør en rolig aktivitet som å strikke eller gå tur uten noe stimuli på øret, så begynner hjernen å operere på en helt annen måte.

– Det heter Default Mode Network, som på norsk kan oversettes til hjernens hvilenettverk.

Myklebust sier at det som skjer da, er at deler av hjernen som vanligvis ikke snakker sammen når vi fokuserer på noe, plutselig begynner å kommunisere.

– Det er det som er kreativitet, det som gjør at vi klarer å finne løsninger og det som ofte gir oss den opplevelsen av at: «Åh, der kom løsningen dettende ned i hodet».

– Det kommer når vi trekker hodet ut av problemstillingen og gjør noe helt annet. Da aktiverer vi dette hvilenettverket og da får vi tilgang på tidligere erfaringer, kunnskap og elementer som vi har med oss, men som vi ikke har tilgang til når vi sitter og fokuserer på noe – som for eksempel smarttelefonen.

– Og smarttelefonen! Den napper vi jo frem hele tiden!

– Ja, vi har fjernet oss fra situasjoner hvor hvilenettverket får lov til å jobbe. Vi tillater ikke det å skje. Å aktivere hvilenettverket er jo faktisk å kjede seg, og det er ingen som gjør det lenger. Har vi ti ledige sekunder, så er det rett opp med smarttelefonen. Så vi kjeder oss ikke lenger.

Powered by Labrador CMS