Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.

Slik ser det ut når den første fisken pakkes i ny, gjenvinnbar emballasje hos Gunnar Klo AS.

Nå kan fisken bli pakket i mindre og mer miljøvennlig plast

Slik emballasje har du aldri sett før. Nå klarer fisken seg med både mindre og mer miljøvennlig emballasje.

– Dette er det første produktet som er pakket med gjenvinnbar emballasje til skinnpakking, sier Nofima-forsker Anlaug Ådland Hansen.

Prosjektet som hun leder, har utviklet og testet emballasjen i to år. Snart kommer den på markedet. Inni pakken er det hvitfisk fra Vesterålen.

Krevende pakking

Skinnpakking – eller «skinpack», som bransjen sier – er bra for miljøet i seg selv. 

I stedet for å legge fisken eller kjøttet i en skål, trekke plastfolie over og lage en pakke med mye luft som tar mer plass når den skal fraktes til butikken eller hjem til deg, så blir pakken så liten som overhodet mulig. 

Relativt stiv plast på den ene siden, stram plastfolie på den andre siden og ikke noe pakkegass.

– Dette er det første produktet som er pakket med gjenvinnbar emballasje til skinnpakking, sier Nofima-forsker Anlaug Ådland Hansen.

Problemet har vært at slik pakking krever mer av plastfolien. Den må være satt sammen av flere lag med forskjellige typer plastmaterialer. 

Når flere typer plast festes sammen, skaper det problemer for gjenvinningen. Slik folie blir ikke smeltet om og brukt på nytt til ny matemballasje.

Tynnere plastfolie

– Nå har vi klart å jobbe frem, utvikle og teste ny emballasje. Emballasjen er tynnere slik at vi bruker mindre plast. For denne typen pakke sparer vi i underkant av 30 prosent, forteller Hansen.

I tillegg er den gamle emballasjen altså erstattet med gjenvinnbar emballasje. Monomateriale, som det heter. 

Folien må fremdeles settes sammen av flere lag for å være sterk og tett nok, men nå er lagene slik at de kan smeltes ned og brukes om igjen.

Ute i butikken

Nofima, Emballasjeprodusenten Südpack og maskinleverandøren Multivac har vært hos Gunnar Klo AS og testet de nye pakkene i praksis. De har fiskebruk på Stø og Myre i Vesterålen.

Produktene er allerede ute i handelen, og variantene med ny emballasje rulles ut i markedet innen kort tid.

– Produktene er basert på fisk som er fisket nært fiskemottakene og så prosessert og pakket lokalt. Det er sju ulike hvitfiskarter i den nye produktserien, forteller Anlaug Ådland Hansen.

Øke fiskeforbruket

Den nettbaserte matvarebutikken Oda, som selger de nye fiskeproduktene, er også med på forskningsprosjektet. Litt av målet er å øke forbruket av hvitfisk i Norge og å bidra til at ulike hvitfiskarter blir bedre utnyttet og mer tilgjengelige. 

– Vi ser frem til å kunne tilby våre kunder vårt brede utvalg av hvitfisk, pakket på en mer bærekraftig måte. Med produkter fra både torsk, hyse, sei, brosme, breiflabb, lange og kveite, mener vi å ha noe for enhver smak, sier Bent Karlsrud, kategorisjef ferskvare i Oda.

Tidligere har Nofima dokumentert at den nye emballasjen bevarer kvaliteten på fisken minst like godt som den gamle, den som ikke er gjenvinnbar.

Neste: Gjenvunnet plast

Forskerne gir seg ikke der:

– Videre i prosjektet skal vi teste ut emballasje av gjenvunnede materialer. Det vil være et viktig steg videre som vi regner med at vil bli gjennomført kommende halvår, sier Hansen.

Det er strenge krav til plasten som skal være i kontakt med maten. Ikke minst når det er snakk om plast som er brukt før og gjenvunnet. Samtidig vil EU snart kreve at all emballasje skal være gjenvinnbar og at mer av den emballasjen som brukes, skal være laget av gjenvunnet materiale.

– Emballasjens viktigste funksjon er å ta vare på maten. Det er viktig at vi sikrer god kvalitet på produktet for å forebygge matsvinn hjemme hos forbrukeren. Gjennom arbeidet med ny emballasje har vi også jobbet med å sikre forutsigbarhet og kvalitet på produktet, understreker Anlaug Ådland Hansen.

Om forskningen og emballasjemateriale

Prosjektet SupremeFilet skal skape mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk.

Gunnar Klo AS eier prosjektet og har med seg Fresh PL, Südpack, Multivac, Oda og Norsus. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.

Emballasjematerialet som er testet ut i prosjektet består av Mono PP, et materiale som kan gjenvinnes til bruk for nye emballasjematerialer.

Powered by Labrador CMS