Katta klore, for en lyd!

Katter manipulerer eierne sine ved å låte ekstra irriterende og ubehagelig når de vil ha mat.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Katter klare for mat. (Foto: Colourbox.no)

Det antyder ny forskning i tidsskriftet Current Biology.

En del katter sender ut et blandet lydsignal når de krever matskåla fylt opp. De utbasunerer et slags murreliknende utålmodig rop som mer enn antyder at nå haster det. I tillegg fornemmes velkjent maling i bakgrunnen.

- Å legge inn et slikt rop i noe vi vanligvis forbinder med tilfredshet, er en ganske subtil måte å lokke fram en respons på, mener forsker Karen McComb ved det engelske universitetet, i et presseskriv.

Vi mennesker har generelt vanskelig for å ignorere denne formen for kattelyd, heter det videre.

Hør og se katter i aksjon og døm selv her, hos Centre for Mammal Vocal Communication Research, University of Sussex.

Følsomme for lyden

McComb har tidligere forsket på vokaliseringer hos pattedyr, deriblant elefanter og løver. For en tid tilbake bestemte hun seg for å finne ut mer om kattenes lyder og hensikter.

Hun antyder at måten katten kommuniserer på, med den klagende utålmodige murrelyden, kan påvirke en dyptliggende følsomhet hos mennnesker og andre pattedyr for det å skulle gi mat til avkommene sine.

McComb tror videre at delene av lydbildet som oppfattes som ubehagelig for oss mennesker, også er til stede når katten maler til vanlig - men da i langt mindre grad.

- Kattene overdriver skikkelig

- Vi tror kattene overdriver skikkelig, hvis det viser seg å være effektivt for å få respons fra mennesker, sier hun videre i presseskrivet fra Cell Press.

Forskeren opplyser at hun ble inspirert til forskingen av sin egen katt, som stadig vekket henne om morgenen ved å gi fra seg en svært insisterende lyd.

Samtaler med andre katteeiere avdekket at deres firbeinte også hadde kjørt liknende triks og lydshow foran matskapet…

Referanse:

Karen McComb, , Anna M. Taylor, Christian Wilson og Benjamin D. Charlton
The cry embedded within the purr. Current Biology, Volume 19, Issue 13, R507-R508, 14. july 2009. doi:10.1016/j.cub.2009.05.033

Powered by Labrador CMS