Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

– Det fine med hydrogen er at når vi bruker energien som finnes der, går hydrogenet bare tilbake til vann. Og alt skjer helt utslippsfritt, sier kjemiprofessor Truls Norby.
– Det fine med hydrogen er at når vi bruker energien som finnes der, går hydrogenet bare tilbake til vann. Og alt skjer helt utslippsfritt, sier kjemiprofessor Truls Norby.

Hydrogen – grunnstoffet som kan redde verden

PODCAST: Stadig flere har begynt å snakke om hydrogen som en viktig klimaløsning. Om blått, grått og grønt hydrogen, om brenselceller. Om hydrogensamfunnet. Men hva er hydrogen egentlig, og kan det redde oss fra klimakrisen?

Den globale temperaturøkningen er i ferd med å skape alvorlig ubalanse i det sinnrike samspillet mellom klima, natur og miljø.

Øverst på listen over hva som må gjøres for å snu denne utviklingen, er drastiske kutt i verdens klimagassutslipp.

– Vi vet at en svært stor andel av klimagassutslippene er knyttet til produksjon og bruk av energi. Og når vi skal gå fra fossilt til fornybart, oppstår det nye behov for blant annet å frakte og lagre energi. Det er her hydrogen kommer inn, forklarer Vebjørn Bakken, direktør for den tverrfaglige satsingen UiO:Energi.

Lytt til diskusjonen om hydrogen og klima

I denne episoden av Universitetsplassen-podkasten har programleder Vebjørn Bakken, direktør for UiO:Energi, invitert med seg kjemiprofessor Truls Norby og jurist Catherine Banet til en diskusjon om hvilken rolle hydrogen kan spille for å bekjempe klimaendringene, og hva som må til dersom en slik hydrogensatsing skal lykkes. Hør episoden her.

Kommer fra vann, går tilbake til vann

– Hydrogen er grunnstoff nummer én. Det er det letteste og enkleste i universet, og det første som ble skapt. Universet består av nitti prosent hydrogen, og på jorda er mesteparten av det knyttet til vann. Vi kan lage hydrogen av vann ved hjelp av elektrolyse, som splitter vannet i oksygen og hydrogen, sier Norby og understreker:

– Det fine med hydrogen er at når vi bruker energien som finnes der, går hydrogenet bare tilbake til vann. Og alt skjer helt utslippsfritt.

Ved Universitetet i Oslo blir det forsket på hvordan hydrogenproduksjon kan gjøres enklere og mindre energikrevende.

Forskerne jobber med hydrogen laget fra naturgass - det vil si blått hydrogen, og da må alt CO2 som dannes i prosessen lagres trygt. De ser på elektrolyse av vanndamp eller vann. Det kalles grønt hydrogen, forutsatt at strømmen til elektrolysen kommer fra fornybar energi. Og de forsker på hydrogen lagd direkte fra sollys.

Truls Norby, Catherine Banet og Vebjørn Bakken diskuterer hydrogen som klimaløsning i podcasten Universitetsplassen.
Truls Norby, Catherine Banet og Vebjørn Bakken diskuterer hydrogen som klimaløsning i podcasten Universitetsplassen.

Ikke bare teknologi, men også jus og rammeverk

Catherine Banet ser på hva slags regler og rammeverk det er behov for når både Norge og EU skal avkarbonisere energisystemene sine med blant annet bruk av hydrogen. Hun er førsteamanuensis ved Nordisk institutt for sjørett på Universitetet i Oslo.

– En hydrogensatsing i stor skala forutsetter ikke bare teknologi. Vi må også ha en tydelig definert visjon, et definert ambisjonsnivå – og kanskje bindende mål – for både produksjon og utslippskutt i forbruk. Deretter må vi nedfelle klare regler for hvordan vi skal gjennomføre satsingen, sier hun.

Det handler om alt fra å bestemme hva slags type hydrogen vi vil ha, til fastsetting et tillatelsesregime for produksjon, utvikling og bruk av infrastruktur, og hvordan markedet skal se ut.

– Hvilke regulatoriske modeller vil vi ha? Lar vi de kommende markedene levere de løsningene som trengs, eller skal det styres mer hva vi bygger og hvordan? spør Banet.

Hør hele episoden her:

Om Universitetsplassen

Universitetsplassen er en forskerbasert podkast om samfunnet produsert av Universitetet i Oslo. Her møtes både unge og erfarne forskere for å snakke om det de mener er viktig og aktuelt, sammen med gjester fra norsk samfunnsliv.

Du finner Universitetsplassen i alle podkastapper, inkludert iTunes/Apple og Spotify.

Powered by Labrador CMS