Middel mot mordersneglen lar vente på seg

Fortvilte hage-eiere som plages av brunsneglen, får ikke kjøpt det nye middelet mot mordersneglen før tidligst i slutten av neste uke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Før det nye middelet, Nemaslug, mot iberiaskogsneglen kommer i butikkene, vil svært mange plagede nordmenn ha dratt på ferie og får dermed ikke sprayet hagene sine med det nye middelet Nemaslug før de er tilbake.

Da har trolig mordersneglen lagt eggene sine og vil formere seg i meget høyt tempo.

På våren

- Vi trodde ikke middelet skulle bli godkjent i Norge. Derfor har vi bare tatt inn meget små mengder av det. Etter at Mattilsynet godkjente Nemaslug for salg i Norge fredag, har vi nå bedt vår leverandør om å sette i gang en større produksjon av middelet. Men det blir ikke å finne i butikkhyllene før tidligst i slutten av neste uke, sier Thorgeir Næss hos Gartnersenteret Lier Fruktlager Handel, som importerer middelet.

- Vi antar at brunsneglen legger egg fra nå og utover mot høsten. Det mest effektive er å bruke Nemaslug på våren før sneglene legger egg, sier forsker Solveig Haukeland Salinas ved Planteforsk til NTB.

Hun understreker at det er de små brunsneglene som er mest mottakelige for middelet Nemaslug. For å bli kvitt de store brunsneglene, er det fremdeles mest effektivt å plukke dem, opplyser Salinas.

Parasitt som dreper

Etterspørselen etter middelet har vært meget høyt siden det ble godkjent fredag forrige uke.

- Telefonen har ikke stått stille. Nå jobber vi med å utvide forhandlerlisten slik at flest mulig kan få kjøpt middelet, sier Næss hos Gartnersenteret.

Preparatet Nemaslug er nytt i Norge, men har vært solgt i Europa i lang tid. Preparatet består av en nematode, en mikroskopisk rundorm, som fungerer som en parasitt på små brunsnegler.

Parasitten trenger inn under kappen på sneglen, og det skilles ut en bakterie. Sneglene slutter å spise etter to-tre dager og dør etter to til fire uker. Du kan ikke forvente å se mange døde snegler på jordoverflata når du bruker preparatet, for Nemaslug har effekt på sneglen på det stadiet der den er under jorda, opplyser Næss.

Fuktig vær

Preparatet må vannes ut før det spres på de områdene i hagen hvor man er plaget.

- Det er viktig å vanne i fuktig vær, for parasitten i middelet trives ikke i sol og tørke, sier forsker Salinas.

Hun sier det er viktig å vanne der sneglen faktisk er, for parasitten kan ikke bevege seg over store områder. For eksempel reduserers effekten av Nemaslug på tung leirjord fordi parasitten har vanskeligere for å spre seg i denne jordarten.

En runde med middelet gir beskyttelse for hagen din i rundt seks uker. Deretter er det bare å starte ny behandling.

(NTB)

Powered by Labrador CMS