Forskerne har oppdaget at barn som fullammes hadde lavere jodstatus enn det som er anbefalt i de første månedene av livet.
Forskerne har oppdaget at barn som fullammes hadde lavere jodstatus enn det som er anbefalt i de første månedene av livet.

Barna som fullammes har for lite jod

Tre måneder gamle babyer som fullammes, har for lite jod, viser en ny studie.

Tidligere studier har vist at både gravide og ammende i Norge har for lite jod. Nå har forskerne også sett på barna, skriver Havforskningsinstituttet.

Forskerne oppdaget at barna som ble ammet, hadde lavere jodstatus enn det som er anbefalt i de første månedene av livet.

Forskerne oppdaget en tydelig forskjell mellom babyene som ble fullammet, og babyene som fikk morsmelkerstatning. Det var kun barna som ble fullammet ved tre måneder, som hadde jodnivåer under anbefalt nivå. Barna som kun fikk morsmelkerstatning, hadde tilstrekkelig jodstatus.

– Det er også en tydelig sammenheng mellom barna og mødrenes jodstatus, sier stipendiat og klinisk ernæringsfysiolog Synnøve Næss.

Jodstatusen økte gjennom det første leveåret, og ved både seks og elleve måneders alder var jodnivået tilstrekkelig på gruppenivå.

------

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS