Nettavhengige barn

Norske barn ligger godt over det europeiske gjennomsnittet for overdreven internettbruk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Barn med lav selvtillit er overrepresentert i kategorien 'overdreven bruk av internett'. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Barn med lav selvtillit er overrepresentert i kategorien "overdreven bruk av internett". (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Barn er blant internetts ivrigste brukere, og prosjektet EU Kids Online skal øke kunnskapen om barns bruk av nettet.

I 2010 besøkte prosjektet 25 000 internettbrukende barn mellom 9 og 16 år, og innhentet svar og erfaringer. Norge er et av landene som omfattes av undersøkelsen, og norske barn ligger godt over gjennomsnittet i nettbruk.

Det finnes ikke noen faglig enighet om hva som utgjør begrepet overdreven internettbruk, forklarer Cecilia von Feilitzen, som jobber med prosjektet i Sverige, i en pressemelding.

Derfor laget forskerne sin egen definisjon, basert på fem påstander:

  • Jeg har prøvd å bruke mindre tid på internett, uten å lykkes.
  • Jeg har surfet på nett når jeg egentlig ikke var interessert i innholdet.
  • Jeg har følt meg plaget når jeg ikke kan være på internett.
  • Jeg har hoppet over måltider eller søvn fordi jeg var på internett.
  • Jeg har brukt mindre tid enn jeg burde på enten familie, venner eller lekser, på grunn av tiden jeg har brukt på internett.
     

– Vi har valgt å gå ut i fra disse fem spørsmålene, som til sammen kan fortelle oss om barnet sosiale liv, samt fysiske og psykiske helse, sier von Feilitzen.

Spørsmålene bedømmer altså ikke bare den totale tiden som ble brukt på nettet.

For eksempel, hvis et barn føler seg plaget av mangelen på internett, er det en indikator på abstinenser, og et mulig faresignal.

Overdreven bruk: 1 prosent

Hvis barna svarte kjente seg igjen i alle utsagnene, mente forskerne de hadde en overdreven bruk av internett.

Én prosent av de norske barna hadde en overdreven bruk av internett – altså et ja på samtlige fem uttalelser. Det er omtrent som det europeiske gjennomsnittet.

Forskerne så også på hvor mange som kjente seg igjen i minst ett utsagn.

På europeisk basis var det 28 prosent, mens Norge markerte seg over gjennomsnittet: 41 prosent av de norske barna svarte ja på minst en av påstandene.

Det er på høyde med land som Spania og Storbritannia, men en godt stykke bak Estland, der 49 prosent av barna kjente seg igjen i ett av utsagnene.

Lav selvtillit: I faresonen

Forskerne fant også at kjønn ikke har så mye å si: Fordelingen mellom gutter og jenter var omtrent helt lik.

Derimot var det en klar tendens med hensyn til alder. Jo eldre barna var, jo oftere svarte de at de opplevde minst ett av utsagnene ganske ofte.

I tillegg var barn med følelsesmessige problemer som lav selvtillit og spenningssøkere særlig utsatt for overdreven bruk. En psykologisk teori er at høyforbrukere av internett kompenserer for sosiale problemer og mangler i sitt dagligdagse liv, står det i rapporten.

Hvordan håndtere?

Begrensninger på internettider er ikke den beste måten å håndtere overdreven internettbruk, siden det overser de egentlige grunnene til oppførselen, skriver forskerne.

De anbefaler at foreldre tidlig er oppmerksomme på om barna er i den ekstra utsatte gruppen, og tar hensyn til dette i internett-relaterte avgjørelser.

Referanse:

David Smahel m.fl. (2012). Excessive Internet Use among European Children. EU Kids Online. ISSN 2045-256X. Rapporten publisert på nett.

Powered by Labrador CMS