Blir man forkjølet av å fryse?

Er det en gammel skrøne at man holder forkjølelsen unna ved å kle seg varmt?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi hørte det som barn da vi tumlet rundt i snøen: Ta på deg varme klær, ellers blir du forkjølet!

Men stemmer det? Har formaningen noe for seg?

Forkjølelse kommer jo fra et virus, som kan snike seg ned i halsen din selv om du har på deg skjerf og varme sokker.

videnskab.dk gikk til forskningen for å finne ut av spørsmålet: Blir man blir forkjølet av å fryse?

Jan Pravsgaard Christensen svarer gjerne. Han er lektor i infeksjonsimmunologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Virus overlever i kulde

Christensen forteller at man må få et forkjølelsesvirus innabords for å utvikle en forkjølelsesinfeksjon. Men temperatur har stor betydning for både om viruset havner i kroppen, og om det får lov til å infisere den.

- Viruset lever normalt i en celle ved 37 grader. Det er ved den temperaturen det fungerer best i kroppen. Men havner viruset først utenfor kroppen, vil det ha det best ved lav temperatur.

- Viruset går nemlig ikke så lett i stykker ved lave temperaturer, forteller Christensen.

Så hvis du er forkjølet og nyser, og dråper med virus sprer seg i rommet, vil viruset ha lettere for å overleve hvis dette skjer i et kaldt rom.

- Når været er kaldt, er det mye virus i luften. Og setter det seg på kalde slimhinner, vil viruset kunne leve lengre og dermed øke sjansen for å infisere en celle, sier Christensen.

Ikke en skrøne

Det er altså ikke en gammel skrøne at det er viktig å ta på skjerf i kulden for å unngå forkjølelse. En varm kropp er et godt vern mot virusinfeksjoner.

- Vi voksne er flinke til å minne barna på at de skal ta på seg varme klær, men vi glemmer lett at det også gjelder for oss selv, formaner Jan Pravsgaard Christensen til slutt.
 

Powered by Labrador CMS