Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Mange steder i Norge er det tett med hytter. Bildet er fra Beitostølen.

– Norsk hyttebygging bør ikke fortsette som før

PODCAST: Utslippene fra nær en halv million norske hytter er store. En tredel av utslippene kommer fra å holde hytta varm når man ikke er der. Hyttene legger også beslag på mer natur enn nordmenn flest liker å tenke på.

En tredel av utslippene knyttet til fritidsboliger, kommer fra transporten til og fra. Dette viser beregninger i studien Fjellheimen 4.0, ledet fra Fakultet for arkitektur og design ved NTNU.

Den andre tredelen av utslippene kommer av energien vi bruker på å holde hytta varm når vi ikke er der.

Den siste tredelen skriver seg fra selve byggingen av hytta.

Ifølge Statistisk sentralbyrå finnes det 437 833 hytter og fritidsboliger i Norge. Det er ti prosent flere enn for ti år siden.

Arkitekt Pasi Aalto ved NTNU forteller i denne podcast-episoden at en stor andel av de nye hyttene som bygges, er ferdighytter. Felles for dem er at de er store og lite energieffektive.

I snitt 1,5 bad på hyttene som ble undersøkt

Ferdighyttemodellene Aalto og studentene hans har kartlagt, er i gjennomsnitt 93 kvadratmeter. I snitt er det 1,5 bad på hyttemodellene arkitektstudentene har sett på.

Geir Arild Espnes er professor ved NTNU og ordfører i Oppdal. Kommunen har 7000 fastboende og nesten 4000 hytter. Her bygges det 130 nye hytter hvert år. Politikerne ønsker nå å stille strengere krav til hvordan og hvor disse skal bygges.

– Hyttene har blitt større og større og legger beslag på mer og mer areal. Jeg vil tro det er en måte å bygge hytter på som ikke kan fortsette, sier Espnes.

Selger deler av allemannsretten

I podkasten hører du også Anne Borge Johannesen som er førsteamanuensis i økonomi ved NTNU. Hun mener at det bør innføres en naturavgift slik at det kan bli dyrere både å bygge og kjøpe hytter – i det som tidligere har vært rekreasjonsområder for alle.

– Når en grunneier selger ei hyttetomt selges også en del av allemannsretten, sier Johannesen.

Hør arkitekt Pasi Aalto, førsteamanuensis Anne Borge Johannesen og professor og Oppdal-ordfører Geir Arild Espnes snakke om hvordan norsk hyttebygging kan bli mer fremtidsrettet:

Podcasten De store spørsmålene

De store spørsmålene er en podcast fra NTNU hvor de tar opp temaer som klima, kunstig intelligens, kreftmedisiner, oljeøkonomien og krisepakker for korona. I hver episode møter du tre forskere som gir deg noen av svarene på de store spørsmålene som driver oss fremover.

Powered by Labrador CMS