Marina Gabounina var først russisk spion i Norge, deretter jobbet hun for tyskerne.

De var spionene som la grunnen for tysk invasjon i Norge 

Forkledd som turister fotograferte og malte de Norge. Andre telte skip og flørtet med offiserer. 

De siste månedene har Belgia utvist mange russiske diplomater. De var spioner, sa statsminister Alexander De Croo til Brussels Times i forrige uke. I fjor gjorde Norge det samme. 15 russiske diplomater ble utvist, ifølge NRK

At spioner kommer forkledd som diplomater, er ikke nytt. Det samme skjedde før den tyske okkupasjonen av Norge 9. april 1940.

Mot slutten av 1930-årene ble Norge stadig mer interessant for Tyskland. De norske havnene var viktige for å tilgang til Atlanteren. Fra Narvik ble den viktige, svenske jernmalmen sendt ut. Og Hitler var redd for at britene skulle komme først.

Men hva visste de om Norge? 

Turist i Norge

Tre år før okkupasjonen dro den tyske majoren Berthold Benecke på rundreise i Norge. Han besøkte blant annet Narvik, der han sjekket ut utskipingen av  jernmalmen. 

Så ble Benecke fast stasjonert i den tyske ambassaden i Oslo som handelsattache. I virkeligheten ledet han spionasjonen i Norge for Abwehr, den tyske, militære etterretningen. 

Å reise rundt som turist var en effektiv måte å se seg om og dokumentere forholdene på. 

Den tyske krigsministeren dro selv på privat besøk til Norge i 1936. Han reiste langs kysten i Hitlers egen kjempedigre yacht og stoppet i Narvik. 

Besøket ble dekket av norske medier. 

Toginteresserte kunstnere

«Ombord er et selskap bestående av tyve fremtredende tyske herrer med riksvernminister von Blomberg i spissen. Selskapet skal i dag ta en tur innover høifjellet med toget og i eftermiddag går turen sydover», meldte Lofotposten 9. oktober 1936.

Ministeren dro på tur med toget som fraktet malm fra Sverige til Narvik. Underveis fotograferte gjestene landskapet og stasjonene, ifølge en artikkel om tysk spionasje av forsker Kristoffer Østnes i tidsskriftet Heimen. 

Også andre foto-glade tyske turister ble observert i årene før okkupasjonen. De kjøpte kart og postkort med bilder av landemerker og kjente bygninger. 

Tyske kunstnere ble sendt til Ofotbanen, der malmen ble fraktet fra Sverige til Narvik. De tok bilder og tegnet toglinjene i minste detalj, skriver Østnes. 

I Oslo hadde Berthold Benecke egne ansatte og rekrutterte nye spioner.  

Handlet fisk, noterte skip

Benecke var glad i en fest og knyttet mange kontakter i Oslos selskaps- og næringsliv. I tillegg hentet han spioner hjemmefra, ofte kamuflert som fiskehandlere. 

Brødrene Peter og Walther Køln ble sendt til Norge under dekke av at de skulle kjøpe inn fisk for salg i Tyskland. 

Walther ordnet seg kontor og hjem med sjøutsikt i Narvik. Offisielt skulle han kontrollere kvaliteten og mengden fisk som skulle til Tyskland. 

Hans egentlige oppgave var å lage oversikt over hvilke skip som gikk ut og inn av havnen. Han noterte ned skipenes nasjonalitet, last og avgangstider, skriver Kjetil Østnes i Heimen. 

Hemmelig skrift

Informasjonen ble formidlet til Hamburg per telefon. Innimellom beskjeder om fakturaer og leveranser kom informasjon om skip som kom og gikk. 

«Jeg sender to tusen kasser i morgen», var kode for at det lå allierte skip i Narvik havn.  

Andre falske fiskehandlere brukte usynlig skrift i brev til tyske kontakter i Sverige. Til nød kunne melk blandes ut med vann. Skriften kom fram med et trekullpulver, skriver Alf R. Jacobsen i sin bok Muldvarpene

Flere allierte skip ble angrepet og torpedert som følge av overvåkingen av norske havner.  

Berthold Beneckes mest oppsiktsvekkende rekruttering var russiske Marina Goubonina. 

Russisk og tysk spion

Hun kom fra en adelig familie, som mistet alle privilegier i revolusjonen i 1917. Foreldrene ble sendt i fangeleir i Sibir, mens Marina ble oppdratt av en onkel til å bli en god kommunist, skriver historikeren Tore Pryser i sin bok om tyske hemmelige tjenester. 

Goubonina tok ballett-utdanning, giftet seg med en norsk ingeniør og flyttet til Norge. 

I et intervju i Dagbladet i 1935 forteller «den blonde, unge, russiske skjønnheten» om planene sine for en ballettskole i Oslo.  Andre medieoppslag handler om Gouboninas deltakelse i Oslos selskapsliv. 

Samtidig var hun spion for Russland.

Tyskland og Russland inngikk en ikke-angrepspakt i 1939. Da rekrutterte Berhold Benecke den russiske spionen til å jobbe for seg. 

Forkledd som Røde Kors-sykepleier

Hun snappet opp informasjon blant diplomater i Oslo og Stockholm, og hun spilte en viktig rolle i slaget om Narvik i 1940.

Da den britiske etterretningen MI5 friga dokumenter i 2010, kom Gouboninas rolle fram. Hun hadde infiltrert leiren til den britiske generalen Claude Auchinleck og fått informasjon om deres slagplan, ifølge The Times. MI5 antyder at hun forførte generalen. 

Tyskerne var da i ferd med å tape kampen om Narvik, men Goubonina reiste i Røde Kors-uniform til den tyske leiren og ga dem britenes strategi og planer. 

Tyskerne var i ferd med å tape slaget om Narvik. Rapporten om de alliertes planer hjalp på motet og taktikken.

Før 1937 fantes det ikke noen sentral enhet for overvåking av spioner i Norge, ifølge Alf Jacobsen. Men frykten for Sovjetunionen i Nord-Norge førte til at Overvåkingspolitiet ble etablert. 

Slapp unna

Det norske politiet var på sporet av både tyske og russiske spioner. I tillegg etterforsket svensk politi spioner som jobbet derfra. 

Men innen de fikk rullet opp agentnettet, var tysk okkupasjon et faktum. 

Walther Köhn ble arrestert av norsk politi i april 1940. Han ble satt i fangeleir, men begikk selvmord ved å kaste seg på en sirkelsag. 

Saken ble senere etterforsket av Gestapo, men henlagt, ifølge Jacobsen. For sin taushet i fangenskap fikk han en vaktbåt oppkalt etter seg. 

Andre arresterte spioner ble raskt frigitt etter at tyskerne overtok. 

Berthold Benecke ble også avslørt - bare noen få dager før den tyske invasjonen. Han klarte å utsette utvisningen til etter 9. april. 

Noen måneder etter satte han i gang en aksjon for å felle Vidkun Quisling, som han verken likte eller stolte på. Sammen med Marina Goubonina fabrikkerte han falske opplysninger om at Quisling tidligere hadde vært britisk agent. 

Aksjonen feilet, og Benecke mistet jobben i Norge. Før han reiste tilbake til Tyskland, sørget han for at Marina Goubonina fikk reise til Spania. 

Der fortsatte hun å jobbe for Tyskland så lenge krigen varte. Etterpå fikk hun en lang karriere som koreograf, under kunstnernavnet Maria Noreg. Hun døde i 1976.

Referanser: 

Kristoffer Østnes: Gjester i forkledning. Mellomkrigstidens tyske spioner i aksjon, Heimen 2023.

Alf R. Jacobsen: Muldvarpene. Norsk etterretning fra 1. verdenskrig til Arne Treholt, Pax 1982

Tore Pryser: Tyske hemmelige tjenester i Norden. Spionsaker og aktører 1930-1950, Universitetsforlaget 2012

 

Powered by Labrador CMS