Dette er, ifølge forskerne, første gang cannabis solgt i vanlige utsalg er testet på smertelindring. – Det er viktig å vite hva du putter inn i en kropp som er syk, advarer norsk forsker.

Kreftpasienter fikk mindre smerter med cannabis, ifølge ny studie

Men studien har flere svakheter, mener norsk forsker.

Kreftpasienter kjøpte cannabisprodukter etter eget ønske fra lovlige utsalg i USA.

Noen valgte sjokolade med cannabis, andre gikk for godteri, kaker, dråper eller piller.

De deltok i en studie om cannabis og smertelindring ved University of Colorado Boulder.

Alle var midt i eller ferdig med en kreftbehandling. De hadde ulike typer kreft.

Forskerne undersøkte de 25 deltakerne da studien startet. De sjekket smertenivåene deres, søvn, hukommelse og konsentrasjon.

Deretter brukte deltakerne sitt innkjøpte cannabisprodukt i 14 dager.

Det finnes mange rare produkter i USA. Derfor er den europeiske cannabisforskningen bedre.

Audun Stubhaug, professor i smertebehandling

Mindre smerter, sov mer

En gang i løpet av de to ukene dro forskerne hjem til deltakerne med et mobilt laboratorium. Der ble deltakerne igjen sjekket og testet før de spiste en dose cannabis. Så ble de testet etter én time, så etter to timer. Deltakerne rapporterte også underveis om hvordan de hadde det.

Da pasientene ble målt en time etter inntaket av cannabis, hadde de mye mindre smerter, men de var også sløve.

Da studien var helt ferdig, rapporterte pasientene at de hadde mindre smerter og sov bedre. De fikk også en annen og mer uventet effekt av cannabisen. Etter to ukers bruk opplevde de at hjernen klarnet.

Første gang vanlig cannabis er testet

Angela Bryan er en av forskerne bak den nye studien fra USA.

– Når du har mye smerter, er det vanskelig å tenke, sier Angela Bryan i en pressemelding. Hun ledet studien og er professor i psykologi og nevrovitenskap.

Det er, ifølge forskerne, første gang cannabis solgt i vanlige utsalg er testet på smertelindring.

Tidligere forskning på cannabis er gjort på syntetiske, reseptbelagte produkter eller offentlig godkjente varianter, som ofte er svakere.

Audun Stubhaug er professor i smertebehandling på Universitetet i Oslo. Han mener det er positivt at de amerikanske forskerne karta flere ting hos pasientene, både smerte, søvn og kognisjon.

– De fulgte også pasientene opp over tid, selv om det bare var to uker, sier Stubhaug til forskning.no.

Han peker likevel på mange svakheter med den nye studien.

Forskjellige tilstander, ulike typer smerter

– Den har bare 25 deltakere og det er for lite. Dessuten har pasientene mange ulike tilstander, som gjør dem vanskelig å sammenligne. Forskerne har heller ikke skilt mellom ulike typer smerte, sier Stubhaug.

Mens studien pågikk, kom pandemien og nedstenging. Oppfølgingen av deltakerne måtte derfor delvis skje digitalt. Det svekker resultatene, mener Stubhaug.

Forskerne bak studien trekker fram som positivt at deltakerne selv kunne velge hvilket cannabisprodukt de ville bruke. Det er ikke Stubhaug enig i.

– Det finnes mange rare produkter i USA. Derfor er den europeiske cannabisforskningen bedre. Her har vi bedre kontroll. Det er viktig å vite hva du putter inn i en kropp som er syk, sier han.

Legene kan ikke nok

22 stater i USA har nå legalisert cannabis, som selges gjennom egne butikker. I tillegg er det lovlig i de fleste stater å bruke cannabis av medisinske årsaker.

Det er gjort flere studier i USA på kreftpasienters bruk av cannabis.

En studie fra 2019 med nær 1000 kreftpasienter viser at 40 prosent hadde brukt marihuana. En annen studie viser at bruken øker og at legaliseringen av cannabis er viktig for pasientene når de skal vurdere eget bruk.

De får imidlertid ikke god nok hjelp fra kreftlegen sin.

En studie blant 250 kreftleger viser at bare 30 prosent av dem har god nok kjennskap til medisinsk bruk av cannabis, til å kunne gi pasientene sine råd. Likevel var det 80 prosent av legene som diskuterte medisinsk marihuana med pasientene sine, og halvparten anbefalte dem å bruke det.

En studie med 926 kreftpasienter viser at de ønsker seg, men får ikke god nok informasjon om cannabis fra legene sine.

Også i Norge er cannabis brukt som legemiddel.

Utprøvende behandling

Sativex er en munnspray som inneholder stoff fra cannabisplanten. Den er godkjent for å lindre smertefulle spasmer hos pasienter med MS. Legemiddelet Epidyolex er godkjent til behandling av noen former for epilepsi.

I tillegg er det mulig å få tillatelse til å bruke andre cannabisprodukter for smertelindring etter søknad til Legemiddelverket.

– Cannabis er definert som utprøvende behandling og skal kun brukes i forskning eller med tett oppfølging i et kvalitetsregister sier Stubhaug.

Det er behov for flere, større studier, sier forskerne bak den nye, amerikanske studien. Blant annet ønsker de å se på bruk av cannabis over lengre tid.

Også Audun Stubhaug ønsker seg finansiering til å forske mer på cannabis og smertelindring.

Audun Stubhaug mener det er skummelt for leger å skrive ut resept på cannabisprodukter.

Fungerer ikke for alle

– Vi har ikke nok dokumentasjon i Norge eller internasjonalt. Medikamentell bruk av cannabis er noe helt annet enn det folk gjør som rus i fritiden. Pasientene kan trenge behandling over lang tid og flere ganger i døgnet. Da må bruken være sikker og godt dokumentert for skadelige effekter, sier Stubhaug.

Han vet at cannabis kan fungere på noen pasienter, men ikke på alle.

– Slik er det med alle medisiner på vanskelige tilstander. De fungerer bare på kanskje 20 til 30 prosent av pasientene.

Mange leger vil være ukomfortable med å skrive ut cannabis. Stoffet har vært brukt ulovlig i mange år.

– Det er skummelt for legene å skrive ut resept på produkter det er lett å dele på fest. Derfor vil leger heller forskrive cannabis som dråper eller kapsler som er lett å dosere enn som planteprodukter som kan røykes, sier Stubhaug.

Fikk selv kreft og brukte cannabis

– Men om cannabis skal brukes som et medikament, bør det gis av noen som kan noe om både cannabis, den medisinske tilstanden og om annen aktuell behandling, sier Stubhaug.

Den amerikanske forskeren, Angela Bryan, har studert forebygging av kreft og medisinsk cannabisbruk i en årrekke. I 2017 fikk hun selv brystkreft.

Etter operasjon og cellegift brukte hun cannabis mot smertene.

– Legene støttet meg, men de ante ikke noe om cannabis, sier hun i pressemeldingen.

Derfor lagde hun seg sitt eget opplegg. Det holdt ikke smertene helt unna, men hun tok ikke andre smertestillende i løpet av sin behandling.

– Jeg var ekstremt heldig fordi jeg hadde litt kunnskap om dette. De fleste pasienter har ikke det, sier hun.

Målet hennes er at forskningen skal gi pasienter bedre kunnskap om de velger cannabis for å dempe smerter.

Referanser:

Gregory Giordano m.fl.: Cannabis use in cancer patients: acute and sustained associations with pain, cognition, and quality of life. Exploration of Medicine, april 2023.

Kathryn R. Tringale m.fl.: The role of cancer in marijuana and prescription opioid use in the United States: A population-based analysis from 2005 to 2014. Cancer, 2019.

Steven A. Pergam m.fl.: Cannabis use among patients at a comprehensive cancer center in a state with legalized medicinal and recreational use. Cancer 2017.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS