Annonse

Aldersforsker: Å miste førerkortet kan øke risikoen for depresjon og stress

Det kan særlig ramme de eldres fritidsaktiviteter og sosiale liv, påpeker forskere. Men å være forberedt, kan hjelpe.

Eldre dame i bil fotografert gjennom sidespeilet på bilen.
Å miste førerkortet kan være vanskelig, og det kan være risikabelt for eldre å bruke alternative transportmidler.
Publisert

– Det kan være forbundet med stort tap av både livskvalitet, helse og følelse av selvbestemmelse over eget liv, sier Sonja Haustein, professor i atferdspsykologi ved DTU Management, til Videnskab.dk.

Hun snakker om det at eldre mister førerkortet.

Sonja Haustein har i flere år forsket på transportpsykologi: Hvordan beveger vi oss rundt i samfunnet, hvilke transportformer velger vi og hvorfor.

I 2017 bestemte det danske Folketinget at bilister fra 75 år og oppover ikke lenger måtte til obligatorisk legesjekk for å få fornyet førerkortet.

I Norge er reglene slik at hvis du fortsatt ønsker å ha førerkort etter at du har fylt 80 år, må du levere helseattest fra legen din.

– Det er absolutt en avveining og et dilemma å ta hensyn til. For på den ene siden skal man jo ikke ha noen i trafikken som ikke kan kjøre forsvarlig, sier Haustein.

– Men på den andre siden skal det ikke være så uhåndterlig for noen å få lov til å beholde førerkortet at de gir det opp før tiden. For det kan få konsekvenser for dem.

Hvorfor ikke bare ta bussen?

Men hvorfor kan de ikke bare bruke et annet transportmiddel?

– Selv om det er positivt for helsen å bevege seg mer, er det en rekke utfordringer for eldre mennesker hvis de vil sykle, gå eller bevege seg til og fra offentlig transport, sier Haustein.

– De blir mer alvorlig skadet når de faller, så det å sykle kan være forbundet med økt risiko for dem. De faller også lettere på vei inn og ut av toget eller når de står på bussen. Så det kan være vanskeligere, mer belastende og uhåndterlig enn som så for de eldre.

Livskvaliteten får en knekk

Anu Siren er professor i gerontologi, som handler om alderdom og aldringsprosesser, ved universitetet i Tampere i Finland. Hun har i mange år forsket i Danmark, blant annet sammen med Sonja Haustein.

Siren forteller at det er flere negative effekter knyttet til det å miste mobiliteten.

– Det er veldig mye forskning som viser at det har stor betydning for eldres livskvalitet at de kan komme seg rundt og holde seg aktive. Det er viktig for deres mentale og fysiske helse, akkurat som for oss andre, forklarer hun til Videnskab.dk.

Det gjelder praktiske gjøremål som å handle, gå til tannlege og fysioterapeut.

Men noe av det viktigste er det sosiale og rekreasjon, ifølge Siren:

– Når man spør hva som gir opplevelse av livskvalitet, så er noe av det viktigste å komme seg ut og være sammen med familie og venner og dyrke hobbyene sine.

Men nettopp rekreasjon og det sosiale er noe av det første eldre velger bort når det blir vanskeligere å komme seg rundt.

– Da prioriterer de å få handlet, gå til legen og så videre. Så det påvirker i høyere grad den mentale helsen fremfor helsesjekk og lignende, sier alderdomsforskeren.

– Og når livskvaliteten faller, kan det gi økt risiko for depresjon, stress og følelse av isolasjon. Det betyr også at man beveger seg mindre, så det kan også påvirke de eldre fysisk.

75-åring kjørte på kafégjester

I april 2025 kjørte en mann inn i en gruppe kafégjester i København, etter at han mistet kontrollen over bilen sin. Han skal ha tatt feil av gasspedal og brems. Mannen var 75 år gammel.

Heldigvis mistet ingen livet, men ulykken satte fart på den gamle debatten om hvor lenge eldre bør få lov til å kjøre bil.

Etter ulykken i København har både de danske partiene Moderaterne og Danmarksdemokraterne åpnet for å gjeninnføre kravene til legesjekk av eldre bilister. Partiet Radikale Venstre krever hyppige legesjekker for eldre over 75 år som vil få fornyet førerkortet sitt.

Sonja Haustein mener at verken den nåværende eller gamle løsningen er ideell.

– Som sagt er det en vanskelig balanse, og det mangler fortsatt bevis for hva som virker best. Men vi vet fra en evaluering at den gamle løsningen (med jevnlige legesjekker, red.anm.) ikke hadde positive effekter på trafikksikkerheten, sier hun.

Forskningen er det Anu Siren som har gjort.

– Til gjengjeld peker forskning på en positiv effekt ved å personlig møte opp et sted for å fornye førerkortet. Hvis man ikke kan klarer det, er det kanskje en god indikator på at man ikke skal få det fornyet.

Forskerens råd: Lær deg alternativene

– Har du et råd til eldre personer og deres pårørende når de av den ene eller andre grunnen ikke lenger har førerkort?

– Det er viktig å huske at de kan ha kjørt bil hele livet. Da er det en stor omveltning å bli mer avhengig av andre og bytte transportmiddel, særlig hvis de allerede er utfordret kognitivt eller fysisk, svarer Haustein.

– Derfor synes jeg det er veldig viktig å prøve alternative transportformer og bli trygg på dem før man skal slutte å kjøre bil. Det krever selvfølgelig at det finnes gode og sikre alternativer der man bor. Jo mindre avhengige vi er av bilen, jo mindre alvorlig er det å miste førerkortet.

Anu Siren er enig:

– Man må være oppmerksom på at det kan ha negative konsekvenser for livskvaliteten. Og så må man huske at det å vurdere om noen bør beholde førerkortet, er mye mer komplekst enn mange vil ha det til.

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Opptatt av hva som
skjer i samfunnet?

Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS