Helsearbeidere tilbake i Bulgaria

De seks helsearbeiderne som var dømt til livsvarig fengsel i Libya, er løslatt. De landet tirsdag morgen i Bulgaria, etter et åtte år langt mareritt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege med bulgarsk statsborgerskap, ble opprinnelig dømt til døden for å ha smittet 426 barn med hiv på et sykehus i Benghazi i Libya på 1990-tallet.

Like før klokken ni norsk tid, tirsdag, landet et fly med de seks helsearbeiderne på bulgarsk jord, etter at en overleveringsavtale var blitt forhandlet fram.

Utlevert

- De bulgarske helsearbeiderne som er dømt til livstid i Libya, men utlevert til Bulgaria, vil bli benådet når de ankommer Sofia, sa en talsmann for det bulgarske utenriksdepartementet.

Den bulgarske radiostasjonen Darik meldte om store gledesscener på flyplassen i den bulgarske hovedstaden, der familiemedlemmer og venner av de løslatte helsearbeiderne alt var på plass.

- Ord er unødvendige. Jeg vil bare klemme henne, sa en beveget Ivaylo Nikolchovski, sønn av sykepleieren Snezhana Dimitrova til Darik, før flyet hadde landet.

Avtale med EU

Helsearbeiderne blir utlevert etter en avtale med EU om medisinsk bistand og politiske bånd.

- De har reist. Det er oppnådd enighet om levering av utstyr til et sykehus i Benghazi og behandling av barna, sier en libyer som har vært tett på forhandlingene.

I forrige uke omgjorde en ankedomstol helsearbeidernes dødsdom til livsvarig fengsel, og Libyas utenriksminister Abdel-Rahman Shalqam åpnet for utlevering til Bulgaria.

Søndag ankom den franske presidentfruen Cecilia Sarkozy Tripoli, sammen med EUs utenrikskommissæren Benita Ferrero-Waldner, i et forsøk på å organisere utlevering av de seks.

Ifølge det franske tidsskriftet Le Point skulle Sarkozy selv eskortere de seks helsearbeiderne til Bulgarias hovedstad Sofia, om bord i den franske presidentens fly. (NTB)

Powered by Labrador CMS