Flere millioner amerikanske barn står i fare for å få meslinger. Som regel fordi de ikke har mottatt vaksine. (Foto: Valentin Flauraud, Reuters)

Ni millioner barn risikerer meslinger

Ett av åtte amerikanske barn er i faresonen for å bli smittet av meslinger, ifølge ny analyse.

Takket være flokkimmunitet og vaksiner, har meslinger stort sett vært utryddet i USA. Men en ny analyse viser at det er flere millioner barn som er spesielt utsatt for den alvorlige sykdommen. Som regel fordi de ikke har mottatt vaksine.  

Tallene, som anslår at rundt 12,5 prosent av alle amerikanske barn er utsatt, ble lagt fram ved IDWeek-konferansen i San Diego.

Mange utsatt

Analysen viser at flere faktorer gjør at så mange barn risikerer smitte. Noen er uvaksinerte fordi de er for unge, andre fordi de ikke har fått begge doser med vaksinen. Og i tillegg er det de som ikke har mottatt vaksine på grunn av personlige oppfatninger.

Foreløpig ligger immuniteten på mellom 92 til 94 prosent. Det mener forskerne er rett over grensen før noen tilfeller av meslinger potensielt kan føre til store utbrudd blant landets befolkning.

Tallene er beregnet ut ifra store spørreundersøkelser utført av Centers for Disease Control and Prevention.

De minste er mest sårbare

Forskernes tall viser at ett av fire barn under tre år risikerer smitte. Det gjør disse barna mest utsatt.

– Vi vet at flere foreldre er skeptisk til vaksiner, og kanskje ønsker å unngå eller utsette å vaksinere eller å følge et annet tidsskjema enn det som er anbefalt fordi de er bekymret over hvor trygg vaksinen er, sier Robert Bednarczyk i en pressemelding. Han er en av forskerne som legger fram tallene ved konferansen.

– Men sannheten er at vaksinen er svært trygg, og når man ikke vaksinerer, utsetter man både sine egne - og andres - barn utsatt for en svært alvorlig sykdom, fortsetter han.

Foreløpig er antallet vaksinerte likevel høyt nok til å vedlikeholde flokkimmuniteten, som gjør at de fleste av de uvaksinerte barna ikke blir utsatt for sykdommen.

Referanser:

Bednarczyk, R. (et al.) Estimating the Number of Measles-susceptible Children in the United States Using the NIS-Teen. 

www.idweek.org

Powered by Labrador CMS